A Sony nyeresége nő, a PlayStation 5 eladások csökkennek

A Sony működési nyeresége 5 százalékkal nőtt az üzleti évben, annak ellenére, hogy a PlayStation 5 konzolok alacsonyabb eladásait prognosztizálja. A cég a képérzékelők iránti erős keresletnek köszönhetően ért el jobb eredményeket, és bejelentette, hogy részvényfelosztást hajt végre, valamint 250 milliárd jent fordít részvény-visszavásárlásra.

A vállalat üzemi eredménye várhatóan 1,280 milliárd jen lesz a márciussal záruló üzleti évben. A Sony a befektetői bázisának bővítése érdekében döntött a részvényfelosztás mellett, és jelentős összeget, 250 milliárd jent szán a részvények visszavásárlására.

A Sony, mint az okostelefonok képérzékelőinek egyik fő szállítója, arról számolt be, hogy chip-üzletágának működési nyeresége várhatóan 40 százalékkal nő a magasabb eladások és az alacsonyabb költségek következtében.

A játékokkal foglalkozó részleg bevételei várhatóan csökkennek a PlayStation 5 negyedik évében, de a cég szerint a felhasználók elkötelezettsége és a költségkontroll hosszú távon hozzájárulhat az üzletág nyereségességéhez.

A PlayStation 5 eladásai a tavalyi 20,8 millió darabról 18 millióra csökkenhetnek, ami elmarad a kitűzött 21 milliós céltól. A nyereség azonban 7 százalékkal nőhet az előrejelzések szerint, mivel a hardverveszteségek csökkenése és a PlayStation Plus előfizetési szolgáltatásból származó nagyobb bevétel várható.

A befektetők óvatosak a Sony játékipari egységének kilátásaival kapcsolatban, amely a teljes nyereség mintegy negyedét adja, mivel az ágazatban lassulás figyelhető meg.

A Sony februárban jelentette be, hogy 900 dolgozót bocsát el játéküzleteiből, bezár egy londoni stúdiót és egy Xbox-gyártó telepet. A vállalat a Walkman és a MiniDisc feltalálójaként kezdte, és az évtizedek során szórakoztató és technológiai óriássá nőtte ki magát, amely a filmeket, zenéket, játékokat és chipeket is magában foglalja.