A Boeing Starliner űrhajójának első emberes misszióját ismét elhalasztották

A Boeing vállalat bejelentette, hogy a Starliner űrhajó első, űrhajósokat szállító misszióját a meghajtórendszer problémái miatt ismét el kellett halasztani, most legalább május 21-ig. A Reuters szerint az elhalasztás oka a meghajtórendszerben észlelt probléma, amely a múlt héten indult volna Floridából, de egy Atlas-5 rakétával kapcsolatos műszaki probléma miatt már múlt héten is volt egy halasztás május 17-re.

A Starliner programja évek óta késik a tervezetthez képest és a költségvetést is jelentősen túllépte.

A mostani halasztást egy héliumszivárgás okozta az űrhajó kiszolgáló moduljában. A Boeing szerint a szivárgást a meghajtórendszer egyik alkatrészében találták meg, amely fontos szerepet játszik az űrhajó Föld körüli pályán való manőverezésében.

A vállalat több mint egy évtizede dolgozik a Starliner fejlesztésén, hogy az NASA számára egy alternatívát biztosítson az űrhajósok Nemzetközi Űrállomásra és onnan vissza történő szállítására. A SpaceX Crew Dragon kapszulája már 2020-ban sikeresen teljesített hasonló küldetést.

A mostani, Crewed Flight Test néven ismert küldetés lesz az utolsó tesztrepülés mielőtt a Starliner engedélyt kapna rendszeres küldetésekre. A Boeing 2022-ben sikeresen teljesítette az ISS-re történő személyzet nélküli repülést, bár korábban több műszaki és irányítási problémát is tapasztaltak.

A NASA és a Boeing mérnökei jelenleg is dolgoznak a héliumszivárgás megoldásán, hogy május 21-én már tényleg utasokkal szállhasson fel a gép.