Ezúttal sem vette tárgysorozatba a fideszes többségű Vállalkozásfejlesztési bizottság Balassa Péter jobbikos parlamenti képviselő arról szóló javaslatát, hogy december 24-e munkaszüneti nap legyen – írja a 24.hu.

A Jobbik szerint a Fidesz ötödször megy szembe a közakarattal, hiszen a magyarok 83 százaléka mellett már az élelmiszerláncok is támogatnák a kezdeményezést. Balassa Péter felidézte, a kormánypárti többség a javaslat elutasítását mindig azzal magyarázta, hogy ez bevételkiesést jelentene az államháztartásnak. 

Ez azonban szerinte nem igaz, hiszen a Lidl már be is jelentette, hogy 24-én nem nyit ki, és az energiaválság közepette az is kérdéses, megéri-e egyáltalán nyitva tartani aznap.

Az ellenzéki párt úgy véli, a valóságban az élelmiszerláncok is családbarátabbak, mint a magát ezzel a jelzővel illető Fidesz-kormány. Balassa Péter írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek arról, mikor lesz december 24-e munkaszüneti nap.

Mint arról a Népszava is beszámolt, a Lidl múlt héten jelentette be, hogy a Civil Összefogás Fórum és az Egyenlő portál kezdeményezésének kiemelt partnere, melynek keretében az áruházlánc mind a 200 üzlete zárva tart majd december 24-én.

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu elnöke most a Blikknek nyilatkozva kiemelte, hogy a kereskedelmi dolgozóknak nincs hosszú hétvégéjük, csak a húsvét és a karácsony az, amikor két napot egyfolytában otthon lehetnek.

Pedig 24-én már nincs is nagy forgalom, az üzletek inkább csak presztízsből, üzletpolitikai szempontból nem engedhetik meg, hogy ha a konkurencia kinyit, ők zárva legyenek. Régóta a kereskedelemben dolgozom, tudom, hogy ez a nap inkább ráfizetéses, mint nyereséges

– hangsúlyozta. Hozzátette, hogy ehhez nem kell törvényt módosítani, az üzletek most is akkor nyitnak ki, amikor akarnak. Semmi nem akadályozza őket, hogy – saját belátásuk szerint – pihenőnapot biztosítsanak a munkavállalónak december 24-én.

Arra a kérdésre, hogy – miután a Lidl már bejelentette a zárást – mások mit szólnak a kezdeményezéshez, Bubenkó Csaba elmondta, úgy tudja,

a nagyobb kereskedelmi láncok nem zárkóznak el, de szeretnének valami garanciát arra, hogy egységesen nem nyitnak majd ki az üzletek.

A kormányzat tud a felvetésről, már csak az a kérdés, hogy a kereskedelem képviselői egyezségre tudnak-e jutni. Akkor pedig már a mostani karácsonyra be lehet vezetni a változást – vélte Bubenkó Csaba. Mint mondta, az ügyben levelet írtak a gazdaságfejlesztési miniszternek, aki azt javasolta, terjesszék a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma elé a kezdeményezést.

Fotó: MTI