2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 12o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Mérgezések és szétmart nyelőcsövek, valami nincs rendben a Coca-Cola háza táján

Tirex | 2023. november 08. - 08:00
Mérgezések és szétmart nyelőcsövek, valami nincs rendben a Coca-Cola háza táján

Horvátországban legalább négy olyan esetről tudnak, amikor attól lettek rosszul, hogy elfogyasztották a Coca-Cola által gyártott üdítőitalt, vagy magát a Coca-Colát.

Míg az előbbi ital a nyelőcső szétmarását eredményezte, - a hivatalos jelentés szerint vegyszer okozta marás, - addig a Cola mérgezést okozott.

Legalább négy embert ápolnak kórházban Horvátországban mérgezéses tünetekkel. A gyanú szerint mind azután lettek rosszul, hogy ittak a Coca-Cola által forgalmazott üdítőből. A rendőrség az összes esetben nyomoz, vizsgálják, hogy a megbetegedések valóban összefüggésben állnak-e az üdítővel, - adta hírül a Telex

Telex: Nyelőcsöveket szétmaró szénsavas italok tartják rettegésben  Horvátországot

A horvát Jutarnji és 24 Sata beszámolói szerint hétfő este elárasztották a horvátországi közösségi oldalakat arról szóló posztok, hogy senki ne igyon az egyik gyártó vizéből és gyümölcsleveiből. A posztok szerint többen kórházba kerültek, mert az italok kimarták a nyelőcsövüket. A rendőrség is bekapcsolódott az ügybe, egyrészt, hogy kiderítse, álhírről van-e szó, másrészt pedig, hogy eljárást indítson, ha bebizonyosodna, megtörténtek az esetek.

A fiumei (rijekai) kórház később megerősítette, hogy kezelnek egy beteget, akinek a nyelőcsövén vegyszer okozta sérülés keletkezett, az illető állapota stabil. A közegészségügyi szolgálat ekkorra már annyi üzenetet kapott arról, hogy hasonló esetekkel kezelnek betegeket a fiumei kórházban, hogy vizsgálatot indított az ügyben.

Ezt követően a rendőrség is megszólalt az ügyben, megerősítve, hogy még szombaton kaptak egy bejelentést arról, hogy egy férfi rosszul lett egy fiumei kávézóban, miután szénsavas italt fogyasztott.

Megszólalt a hírbe hozott cég, a Coca-Cola is:

Egyetlen elszigetelt esetről tudunk, amely egy üveg Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate üveggel kapcsolatos. Együttérzésünket fejezzük ki, és bízunk az ügyben érintett személy mielőbbi és teljes felépülésében.

Több sem kellett a vendéglősöknek, a megnyugtatónak szánt bejelentés után számos fiumei étterem saját maga hagyott fel azonnal az említett Romerquelle víz árusításával. Ekkorra már előkerült egy idén májusi eset is, akkor egy olasz férfi nyelőcsövét marta ki ugyanez a víz egy fiumei étteremben.

Kedden újabb két férfi (egy 29 és egy 38 éves) került a zágrábi kórház gasztroenterológiai osztályára mérgezéses tünetekkel, miután szénsavas italt fogyasztottak, az egyikük Coca-Colát ivott. Állapotuk stabil, az egyiküket már haza is engedték otthoni ápolásra – jelentette be Vili Beroš egészségügyi miniszter, aki meg is látogatta őket.

A Coca-Cola ausztriai központja ezután közölte, hogy tudnak az esetekről, és kapcsolatba is léptek a horvátországi kollégáikkal.

A cég horvát leányvállalata részletes belső vizsgálatot folytatott, de a gyártási folyamatban nem találtak eltérést.

Kedd este a rendőrség egy zágrábi egyetemen is vizsgálatba kezdett, ahol egy diák az automatából vett egy doboz kólát, amit elfogyasztva mérgezéses tünetei jelentkeztek. Őt is a zágrábi kórház gasztroenterológiai osztályára szállították, a kórház vezetője szerint jó állapotban van. Az egyetem az eset után lekapcsolta a gépeket.