Oroszország beismerte a háború egyik legnagyobb veszteségét?

Vádat emeltek egy moszkvai bíróságon Nyikolaj Dzjaman ukrán ezredes ellen, aki állítólag lelőtt egy Oroszország felségterületén járőröző Berijev A-50-es légtérellenőrző repülőgépet.

A moszkvai bíróság vádat emelt Nyikolaj Dzjaman ukrán ezredes ellen, akit azzal vádolnak, hogy 2024. február 23-án lelőtt egy Oroszország felségterületén járőröző Berijev A-50-es légtérellenőrző repülőgépet. A vádirat szerint az orosz hatóságok terrorcselekmény elkövetésével vádolják az ukrán fegyveres erők 138. légvédelmi rakétadandárjának parancsnokát.

A vádiratban nem szerepel a Berijev A-50-es pontos megnevezése, csupán annyit állítanak, hogy az incidens során az Orosz Föderáció egyik gépe járőrözött fegyvertelenül az orosz légtérben, és nem volt közvetlen harci műveletre szánt. A támadás következtében a személyzet 10 tagja vesztette életét.

Az esemény időpontja, a személyzet és az orosz légtér megnevezése alapján azonban egyértelmű, hogy a vádak azon az A-50-es légtérellenőrző gépen alapulnak, amelyet korábban az orosz légvédelem hibájából baráti tűz áldozatának állítottak be. Ukrajna viszont azt hangoztatta, hogy egy módosított Sz-200-as légvédelmi rakétarendszer segítségével semmisítették meg a ritka és Oroszország számára jelenleg pótolhatatlan repülőgépet.

A NATO és Oroszország közötti feszültség tovább nőtt, miután Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára nyilatkozatot tett a nukleáris fegyverek telepítésére és készenlétbe helyezésére vonatkozóan, amelyet a Kreml "a feszültség fokozásának" nevezett. Stoltenberg később pontosította, hogy a megjegyzései a NATO nukleáris elrettentő erejének modernizálására vonatkoztak, például az F-16-os repülőgépek F-35-ösökre való lecserélésére. Farah Dakhlallah, a NATO szóvivője szerint a modernizációs program keretében a régebbi fegyvereket és repülőgépeket cserélik le, jelentős változások nélkül a nukleáris elrettentési képességet tekintve.

Ezzel párhuzamosan, Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese arra kérte Kijevet, hogy fogadják el Vlagyimir Putyin békekötési javaslatait, különben az orosz offenzíva folytatódik, és a helyzet nem Kijev javára változik. Medvegyev szerint ez a békés rendezési ajánlat egy esélyt kínál Ukrajnának arra, hogy véget vessenek a konfliktus ezen részének és megteremtsék a békét. Azonban, ha Ukrajna nem fogadja el a javaslatot, Oroszország katonai akciói folytatódni fognak. Medvegyev hangsúlyozta, hogy a biztonsági zóna határainak meghatározása nehéz, de valószínűleg a helyzet nem a jelenlegi ukrán hatóságok javára fog változni.

Mindeközben, bár a Coca-Cola Rt. két éve ígéretet tett arra, hogy Ukrajna megtámadása miatti tiltakozásul kilép Oroszországból, a vállalat jellegzetes piros logója máig ott virít az orosz boltokban. A Coca-Cola HBC, amely a londoni tőzsdén jegyzett cég és az amerikai anyavállalat 21 százalékos részesedéssel rendelkezik, a gyártás leállítása után bemutatta az ital orosz változatát, a Dobry Colát. Ez a változat mára Oroszország legnépszerűbb üdítője lett, és nyereségével a Coca-Cola HBC-t gazdagítja.