Kenyai elnök visszavonta az adóemeléseket kiváltó törvényjavaslatot

William Ruto kenyai elnök szerdán bejelentette, hogy visszavonja a hatalmas tömegtüntetést és halálos áldozatokat követelő zavargásokat kiváltó adóemeléseket tartalmazó pénzügyi törvényjavaslatot.

A BBC beszámolója szerint a tüntetések során a tiltakozók behatoltak a parlament épületébe és fel is gyújtották azt. A rendfenntartó erők, köztük a katonaság is beavatkozott, és a kenyai emberi jogi nemzeti bizottság adatai alapján legalább 22 ember vesztette életét, míg más források szerint legalább 23 halottja és több tucatnyi sebesültje van az összecsapásoknak. Egyes jelentések szerint azonban a halálos áldozatok száma legalább 13-ra tehető.

Ruto elnök a nemzethez intézett beszédében hangsúlyozta, hogy a kenyaiak világosan kifejezték, nem kívánják a törvényjavaslatot, ezért nem fogja aláírni. "Meghajlok Kenya népének akarata előtt, akik hangosan jelentették ki, hogy nincs szükségük erre a pénzügyi törvényjavaslatra" – jelentette ki egy televíziós adásban. Bejelentette, hogy párbeszédet kezd a fiatalokkal, akik a tüntetések élén álltak, és ígéretet tett arra, hogy figyelembe veszi a nép akaratát.

A BBC értékelése szerint az elnök döntése jelentős fordulatot jelent az előző napi álláspontjához képest, amikor még a hadsereg bevetését rendelte el a tüntetők ellen, mondván, hogy az "erőszakot és anarchiát" nem tolerálják. A tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépés miatt növekvő közfelháborodás állhat a háttérben. Rigathi Gachagua alelnök arra szólította fel az ország fiatalságát, hogy hagyjanak fel a tüntetésekkel annak érdekében, hogy elejét vegyék a további vérontásnak és rongálásnak.

Wanjeri Nderu, a Nemzetközi Emberi Jogi Társaság vezetője a BBC-nek nyilatkozva háborús állapotokhoz hasonlította a tüntetések során tapasztaltakat, kiemelve, hogy a rendőrség már a parlamentbe történő behatolás előtt éles lőszert használt.

A katolikus püspökök is bírálták a biztonsági erők túlzott erőszak alkalmazását, ugyanakkor arra kérték a tüntetőket, hogy őrizzék meg a békét.

Az elutasított törvénytervezet többek között a kenyérre, az étolajra, a mobilpénz-szolgáltatásokra, a szakkórházakra és a gépjárművekre kivetett adókat emelte volna, amelyek a lakosság szerint tovább súlyosbították volna a megélhetési válságot. A tüntetők már kellőképpen mérgesek ahhoz, hogy ne elégedjenek meg a problémás törvénycsomag visszavonásával, helyette sokan Ruto távozását követelik és folytatni akarják a tiltakozásokat.

A kenyai elnök helyzete nehéz, ugyanis nem csak a népe szorongatja, hanem az IMF is, amelyik a fiskális politika szigorítására próbálja rászorítani a kormányt, ennek képezték volna részét a most visszavont adóemelések is.