A Fidesz nyolc ülésnapot törölt, és Novák Előd "legyőzte" a Coca-Colát

Május 13-a után közel egy hónapos szünetet tartanak a parlamenti ülésszakban, mely a június 9-i választások előtti kampányhajrával esik egybe, és a képviselők csak a választások után, június 10-én ülnek össze újra.

A Házbizottság csütörtöki ülésén döntött arról, hogy a Fidesz-frakció javaslatára nyolc, korábban betervezett ülésnapot törölnek a tavaszi ülésszakból. A szünet május 14-17. és 21., valamint június 3-5. közötti időszakot érinti, és a kormánypártok szerint ezekre az ülésnapokra nincs szükség, mivel a jövő évi költségvetés tervezetét nem nyújtják be, így nincs mit tárgyalni.

A következő évi büdzsé-tervezés elmaradását Gulyás Gergely jelentette be április 11-én, a kormányinfón. A kormány az őszi amerikai választásokig vár a 2025-ös költségvetés elkészítésével. A magyar kormány eddig minden év tavasz végére elkészítette a költségvetést, és a parlament a nyári szünet előtt elfogadta azt, azonban a tavalyi 2023-as büdzsét végül elvetették, és csak 52 órával az új év kezdete előtt készült el egy teljesen új költségvetés.

A jövő heti ülésterv szerint a törvényhozás hétfőn és kedden ül össze, ahol 17 törvény bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatainak vitája, illetve 19 jogszabály zárószavazása várható.

A Házbizottság ülésén egy másik érdekes fejlemény is napvilágot látott: Novák Előd, a Mi Hazánk politikusa sikeresen szorgalmazta, hogy eltávolítsák a Coca-Colát az ülésterem asztalairól, melyet korábban "LMBTQ-üdítőként" emlegetett. Az ülésen már csak Szentkirályi ásványvíz volt az asztalokon.