A Hamász terrorszervezet által Izrael ellen indított támadás óta a harcokban 22 újságíró vesztette életét október 20-ig – írja az MTI a New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) elnevezésű szervezet közleménye alapján.

A halálos áldozatok között van tizennyolc palesztin, három izraeli és egy libanoni újságíró. Ezenkívül nyolc médiamunkás megsérült, további három pedig eltűnt vagy őrizetben van, írta meg a media1.hu

CPJ közleményében hangsúlyozta: „az újságírók civilek, akik fontos munkát végeznek a válság idején, és nem lehetnek harcoló felek célpontjai. Minden félnek lépéseket kell tennie biztonságuk érdekében.”

A Gázában tartózkodó médiamunkások tulajdonképpen a Hamász támadásának első percétől fogva veszélyben vannak: az izraeli válaszcsapások miatt októbere 10-re már legalább hat palesztin újságíró vesztette életét. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy Ciszjordániában és Palesztinában a háború előtt sem volt életbiztosítás ez a munkakör: júniusban újságírókat lőtt az izraeli hadsereg, májusban pedig az Al-Dzsaszíra munkatársát lőtte le tévedésből egy izraeli katona, ami miatt az izraeli hadsereg kénytelen volt bocsánatot kérni.

Fotó: AFP