A konzervatív, euroszkeptikus, Brüsszelben a lengyel függetlenséget fenyegető erőt látó mostani kormánypártnak nagyobb az esélye befutni az első helyre, de az ellenzék fő erejét adó, EU-párti jobbközép Polgári Koalíciónak több lehet a szövetségese.

Várhatóan mindkét nagy pártnak koalícióban kell gondolkoznia, ez pedig bizonytalanná teszi, milyen kormánya is lesz végül Lengyelországnak a következő négy évben. Foglalta össze a telex.hu a lengyel eseményeket. 

Brüsszelből és Budapestről is aggódó szemek kísérhetik a vasárnapi lengyelországi parlamenti választást, a meccs ugyanis kiélezettnek tűnik a nyolc éve kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), valamint az ellenzéki Polgári Koalíció (KO) és potenciális szövetségesei között.

A felmérésekben az orosz–ukrán háború kezdetéig Orbán Viktor egyik legközelebbi szövetségesének számító Jaroslaw Kaczyński pártja áll az élen, míg a legnagyobb ellenzéki pártot az a Donald Tusk vezeti, aki Orbán egyik legélesebb kritikusa volt az Európai Néppárt élén, tavaly pedig az ellenzék március 15-i rendezvényén is felszólalt.

Bár a kutatási eredmények szerint a KO valószínűleg csak a második helyre futhat be, így is nagyobb eséllyel köthet koalíciót, hiszen két ellenzéki erő, a Baloldal (Lewica) és a Harmadik Út (Trzecia Droga) nevű választási szövetség is beállna mögéjük. Egy Tusk vezette kormánnyal még inkább fagyossá válhat az uniós ügyeket leszámítva az elmúlt másfél évben már eleve romló viszony Varsó és Budapest között. Előfordulhat, hogy a PiS – ahol a pártelnök Kaczyńskinek jóval nagyobb befolyása van a politikára Mateusz Morawiecki miniszterelnökhöz képest – várakozásokon felül teljesít, és nemcsak zsinórban harmadjára nyernek választást, de a többiek eredményétől függően ismét egyedül alakíthatnak kormányt.

Ha koalíciós partnerre lesz szüksége, akkor viszont Kaczyński kénytelen lenne a szélsőjobboldali Konföderációnál próbálkozni. Ennek viszont a radikális alakulat megkérheti az árát – már ha egyáltalán belemennének egy alkuba a PiS-szel. A Politico szerint Kaczyński pártja egy harmadik ciklusban tovább fenyegetheti a bírói függetlenséget, tovább korlátozhatja a nők és a kisebbségek jogait, és súlyosbodhatnak Lengyelország vitái is az Európai Unióval. A Politico közvélemény-kutatási átlaga szerint a PiS 37 százalékon áll a KO 30 százalékával szemben, de az előző héten már volt olyan felmérés is, amely szerint mindkét párt 33 százalékra számíthatott.

Fotó: Wikipédia