Globális események és politikai döntések

A világpolitika és a globális gazdaság legfrissebb eseményei között szerepel Joe Biden amerikai elnök által aláírt törvénycsomag, amely Ukrajna és Izrael támogatását szolgálja, valamint Oroszország döntése, hogy taktikai atomfegyvereket telepít Belaruszba.

A spanyolok figyelemmel kísérik, hogy Pedro Sánchez kormányfő lemond-e a feleségét ért korrupciós vádak miatt. Eközben Velence megkezdte a turisták megadóztatását, ahol a látogatóknak mostantól online kell regisztrálniuk és öt eurót fizetniük a belépésért. A brit parlament elfogadta a ruandai áttelepítési tervet az illegálisan érkező menedékkérők számára, míg az Európai Parlament a hulladékkezelés szigorításáról döntött, betiltva az egyszer használatos műanyag csomagolásokat 2030-tól.

Pedro Sánchez a korrupciós vádak hatására megfontolja a lemondás lehetőségét, míg Nicolás Maduro venezuelai elnök nem tervezi hasonló lépést, annak ellenére, hogy a környező országok vezetői tiszta választásokat sürgetnek. Luiz Inácio Lula da Silva brazil államfő optimistának tűnik a venezuelai helyzettel kapcsolatban, de a szakértők szerint ez az optimizmus alaptalan lehet. Indiában a választások zűrzavara miatt több helyen meg kell semmisíteni a leadott szavazatokat, és fegyveresek zavartak meg szavazóhelyiségeket.

A globális katonai kiadások tovább nőttek, elérve a 2440 milliárd dolláros összeget, ami 6,8 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Joe Biden aláírta a 95 milliárd dolláros törvénycsomagot, amely Ukrajnának és Izraelnek nyújt támogatást, beleértve a Gázai övezetben élő palesztin civilek számára szánt humanitárius segélyt is. A csomag része továbbá Tajvan és az indiai-óceáni térség támogatása is.

Végül, de nem utolsósorban, Oroszország több tucat taktikai atomfegyvert telepített Belaruszba, válaszul arra a lehetőségre, hogy Lengyelország amerikai atomfegyvereket helyezhet el a területén.