Új öngyilkos harci drónokat mutatott be Irán

Az iráni hadsereg egy új támadó harci drónt mutatott be vasárnap, amelyet úgy terveztek, hogy a célpontokat elérve felrobbanjon. A Tasznim iráni hírügynökség által közzétett videó bemutatja az új harci eszközt, amely külsőre hasonlít a 2020-ban gyártott orosz Zala Lancet típusú drónra.

Az irániak szerint jelentős előrelépést értek el a drónok gyártásában az elmúlt években, és állításuk szerint az általuk készített drónokat az orosz erők már használják az ukrajnai konfliktusban.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada csütörtökön új szankciókat vezettek be Irán ellen, válaszul arra, hogy Teherán több száz drónnal és rakétával támadta meg Izraelt. Ez a támadás állítólag egy izraeli akcióra adott válasz volt, amely során Izrael megtámadta Irán damaszkuszi konzulátusát, és a Forradalmi Gárda elitalakulat több magas rangú tisztségviselője vesztette életét.

A szankciók elsősorban az iráni dróngyártásban részt vevő személyeket és szervezeteket célozzák, de Irán elítélte ezeket az intézkedéseket. Nasszer Kanaáni, az iráni külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy a szankciók nem fogják befolyásolni az ország szándékait, sőt, csak erősíteni fogják katonai elszántságukat és függetlenségüket.

Kanaáni hozzátette, hogy Iránnak törvényes joga van védekezni és fegyverkezni az ország védelme érdekében, és jogosan léphet fel katonailag az ellenséges agresszióval szemben, mint amilyen lépést Izrael ellen tettek.