Shein ellen indított vizsgálat az EU-ban

Az Európai Unió rendkívüli vizsgálatot indított a kínai székhelyű, de ma már szingapúri központtal rendelkező Shein divatóriás ellen, hogy felmérje, vajon a cég tevékenysége összhangban áll-e az uniós irányelvekkel, és hogy az oldalon nem találhatóak-e káros tartalmak. A vizsgálat egyik fő célja a hamisítványok online terjedésének megakadályozása.

A Shein, amely Kínában jött létre, havi 45 millió felhasználót számlál az Európai Unió területéről, ez a szám pedig már meghaladja az Európai Bizottság által meghatározott ingerküszöböt, ami indokolttá teszi a vállalat működésének alaposabb vizsgálatát a digitális szolgáltatásokra vonatkozó uniós törvények, különösen a Digital Services Act (DSA) fényében.

A vizsgálat eredményeként a Shein akár a globális bevételeinek hat százalékáig terjedő bírságot is kaphat, ha bebizonyosodik, hogy nem felel meg a szabályozásoknak. Emellett a cégnek fokozottabban kell majd ellenőriznie az oldalon megjelenő hamisítványokat, és követnie kell a platformjukon lévő eladókat, valamint lehetőséget kell biztosítania a vásárlóknak arra, hogy az illegális tartalmat megjelöljék.

Leonard Lin, a Shein nemzetközi közügyekért felelős vezetője kijelentette, hogy a vállalat osztja az Európai Unió azon törekvését, hogy a fogyasztók biztonságban érezzék magukat az oldal használata közben, és hangsúlyozta a cég elkötelezettségét a minőségi termékek iránt. A Sheinnek az értesítéstől számított négy hónap áll rendelkezésére, hogy eleget tegyen a DSA szerinti legszigorúbb szabályoknak, beleértve az online felhasználók, köztük a kiskorúak felhatalmazását és védelmét, valamint a szolgáltatásaiból eredő rendszerszintű kockázatok megfelelő értékelését és mérséklését.