Idén is drágább lesz a lángos és a fagylalt a Balatonnál

A Balatonnál a vendéglátóhelyek jelenleg még előszezoni árakon kínálják az ételeket, de júniustól újabb áremelkedés várható. A lángosok és a fagylaltok ára is jelentősen emelkedni fog, ami tovább növeli a turisták költéseit.

A Balaton környéki vendéglátóhelyeken a tavalyi rekordárakhoz képest is közel 10 százalékos áremelkedésre kell számítaniuk a vásárlóknak. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint az áremelkedés mértéke 8-10 százalék körül alakulhat, és már vannak olyan vállalkozók, akik emelték az áraikat.

A nyári előszezonban a jó idő sok turistát csábított a Balatonhoz, és az éttermek is felkészültek az érkezésükre. Egy balatonfüredi büfében például a sima lángosért 1000 forintot, a sajtos-tejfölösért 1900 forintot, míg a tonhalas lángosért 3600 forintot kell fizetni. A babgulyásért 2600 forintot, a gírosztálat pedig 3200 forintért kínálják, és ezek az árak még csak az előszezoniak.

A fagylaltok ára is emelkedni fog, a cukrászdák vezetői szerint körülbelül 10 százalékos áremelkedés várható. Ennek oka a vaj, a tej és a csokoládé árának jelentős növekedése, valamint a rezsiköltségek megugrása. Az infláció miatt a dolgozók bérét is emelni szeretnék a vállalkozók, így egy gombóc fagylalt ára várhatóan 600-650 forint között alakulhat.