A Telex információi szerint, múlt héten egy budapesti étteremben fogta el a rendőrség azt az ukrán vezetésű strómanbandát, amely magyar állampolgárságú strómanok közreműködésével csaltak ki több mint 212 millió forintot. Mint a HVG cikke írja:

a rendőrség szerint országszerte érezhető lesz annak a hatása, hogy lekapcsolták a bűnbandát.

Mint a lap írja, a rendőröknek hatalmas szerencséjük volt az elfogásnál: a bűnbanda általuk megfigyelt tagjai ezen a napon mind egy Budapest belvárosában lévő étterembe mentek, ahol a banda ukrán vezetőjével találkoztak. A terv az volt, hogy az ukrán férfi eligazítást tart az étteremben, megbeszélik, ki, mikor, hol, mennyi pénzt vegyen fel. A rendőrök bevártak minden tagot, 19 embert vittek el a helyszínről, köztük olyat is, aki addig nem volt a látókörükben. Összesen 33 gyanúsítottja van jelenleg az ügynek.

Mint Farkas Péter, a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának vezetője a lapnak mesélte, a mostani bűnbanda esetében több megyei nyomozás futott össze végül egy pontba, mert a látókörükbe került egy új alak,

Egy olyan szereplője az online csalásoknak, aki minden eddiginél fontosabbnak tűnt. Országos szinten.

Ez az új szereplő volt a büntetlen előéletű ukrán férfi.

Farkas a lapnak azt mondta, a banda vezetője „valamennyire beszél magyarul” és jogszerűen tartózkodik Magyarországon. Az elfogás után az eddig ismert 212 millió forintos kárból 30 millió forint került elő. A bűnbanda csak a strómani feladatokat látta el, a csalásokkal nem ők foglalkoztak: a rendőrség szerint azonban az ukrán vezető kapcsolatban kellett állnia a csalókkal is.

A csoporthoz eljutó pénzek többféle online csalásokból származtak, de a leggyakoribb trükk az úgynevezett

Foxpost-csalás volt.

Ennek lényege, hogy online hirdetésekre csapnak le a csalók, majd a termék csomagküldő szolgálaton keresztül történő szállítását kérik. A gyorsabb ügyintézés érdekében az eladónak a csomagküldő szolgálat eredeti weboldalához megtévesztésig hasonlító linket küldenek. Ennek megnyitásakor a honlap webcíme csupán nagyon kismértékű eltérést mutat az eredeti szolgáltató által üzemeltetett weboldaléhoz képest. Az oldal elkéri a banki adatait, a csalók pedig strómanjaik számláira küldik el az így szerzett pénzt.

Azok, akik a csalásokat követik el, nem is biztos, hogy Magyarországon vannak, mert a telefonáláshoz nem kell az országban lenniük. A pénzfelvételhez viszont már fontos a személyes jelenlét, ha bankautomatában veszik fel a pénzt vagy átváltják valamelyik pénzautomatában” – mondta Farkas, hozzátéve, hogy az ukrán hátterű bandák esetében érezhető változás azóta, hogy tavaly megtámadta Oroszország Ukrajnát: „a háború miatt sok ukrán érkezett Magyarországra, könnyebben utaznak a bűnözők is

- fogalmazott.