Szabadságharcot hirdetett Ungár Péter az EU-ban dolgozó kelet-európaiakért

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője és társelnöke szabadságharcot hirdetett az Európai Unióban munkát vállaló kelet-európaiak, köztük a magyarok egyenlő bérezéséért. A politikus azt ígérte, hogy az Európai Parlamentben keményen fel fognak lépni az egyenlő munkafeltételekért.

Ungár Péter szerint a kelet-európai munkavállalók, így a magyarok is, jelentősen rosszabb feltételek mellett és kevesebb bérért dolgoznak az EU-ban, mint nyugati társaik. A politikus Facebook-bejegyzésében kifejtette, hogy az EU-tagság egyik legnagyobb előnyeként hangoztatott munkaerő szabad áramlása csak akkor lenne igazán előnyös, ha minden állampolgár egyenlő munkafeltételek mellett azonos bért kapna, függetlenül attól, hogy melyik tagállamból származik.

Ungár hangsúlyozza, hogy ha a nyugati EU tagállamok számára fontos az egyenlő munkáért egyenlő bérek elve, akkor ennek a kelet-európai munkavállalók esetében is érvényesülnie kell.

Az LMP frakcióvezetője és társelnöke szerint a kelet-európai dolgozók munkakörülményei drámaiak, és fizetésük alacsony, különösen a hollandiai húsiparban.

Ungár azt ígéri, hogy az LMP az Európai Parlamentben azon fog dolgozni, hogy szigorítsák meg az áttételes, ügynökségen keresztül történő foglalkoztatás EU-s szabályait, és több esetben szüntessék meg ezt a foglalkoztatási formát. Úgy véli, ez jelentős lépés lenne az egyenlő munkafeltételek felé.

A politikus hozzáteszi, hogy az Orbán-kormánynak a magyar munkavállalók érdekeit kell képviselnie a nyugati munkaadókkal szemben, és egyértelműen a magyar munkavállalók mellé kell állnia.

Ungár Péter kijelenti, hogy itt az idő a szabadságharcra, és az LMP keményen fel fog lépni az Európai Unióban – akár a vezetés ellen is – a magyar érdekvédelemért. Azt ígérte, az LMP mindent meg fog tenni, hogy amikor valódi magyar érdekvédelemről van szó, akkor ha kell, keményen fellépjenek az EU vezetésével szemben is.