Szijjártó Péter testvére épp úgy feltűnik a listán, mint Pataki Attila, - olvashatjuk a HVG tudósításában. Nem hiába, az állam a művészetet is támogatja.

Tizenöt, javarészt már korábban is támogatott szervezet között osztott szét két hónap alatt több, mint 500 millió forintot a Szerencsejáték Zrt. szponzorcége. A Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. augusztusban tíz cég és szervezet között osztott el 268,7 millió forint + áfa szponzorációs támogatást, és hárman kaptak adómentes közérdekű adományt további 45 milliós értékben, szeptemberben pedig három újabb szervezet kapott összesen nettó 128,7 milliót.

Tiborcz-közeli magántőkealap az élen

Az összesen bruttó mintegy 550 milliós keretet meglehetősen egyenlőtlenül osztották el, hiszen három kedvezményezett is kapott bőven bruttó 100 millió forint feletti összeget. A legtöbb pénzt, 105 millió + áfát a KOD Média Kft. kapta. Ez most egy összegben majdnem annyi, amennyit az elmúlt két évben összeset kapott a vállalkozás: tavaly ősszel nettó 50 millió, 2021 végén pedig nettó 65 millió jutott.

A KOD Média tulajdonosa a HGY Invest Kft., amelynek tulajdonosa sokáig Krskó Tibor volt, aki a Rogán Antal szomszédjaként ismertté vált Csetényi Csabával közösen milliárdos állami tenderek nyertese volt. Az idei nagy pénzeső előtt azonban a cég tulajdonost váltott, május óta a HGY Invest már kormányfő veje, Tiborcz István köreihez sorolt Jupiter 888 Magántőkealapé.

Nem sokkal lemaradva, 100 millió forint + áfás szponzorpénzzel a második lett a listán a Symphonic Concert Management Kft., amely Havasi Balázs zongorista többségi, 70 százalékos tulajdonában álló vállalkozása. A cég tavaly és 2021-ben is 150-150 millióhoz jutott az állami lottócégtől. Korábban pedig 50 millióval támogatta az MNB egyik alapítványa, 2016–2018 között pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítette évente 150 millióval.

Harmadik lett az Edda-énekes Pataky cége

Szintén visszatérő kedvezményezett a P.Management Kft., amely szokatlanul nem kerek összeggel, hanem 78 740 157 Ft + áfával lett a harmadik helyezett. Az Edda énekese, Pataky Attila egyszemélyes vállalkozása egyébként forintra ugyanennyit kapott a Szerencsejáték-cégtől 2021-ben is, miközben tavaly viszont ennek csaknem dupláját – egészen pontosan nettó 141 732 284 forintot.

A százmilliós ligában játszó triótól jócskán lemaradva az elmúlt időszak negyedik legnagyobb összegét,

30 millió forint + áfát a Backstage Management Bt. kapta, amely Tóth Gabi honlapja szerint az énekesnő koncertjeit szervező vállalkozás.

A cég egyébként tavaly is kapott pénzt a Szerencsejáték-cégtől, de akkor kicsit többet, 35 milliót.

Mindig dupláz Szijjártó testvére és sógora

A veretes Orbán-beszédek díszletéül szolgáló Bálványosi Nyári Szabadegyetemet szervező Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítványnak be kellett érnie 25 millió forinttal. A bő 30 éve a Fidesz-alapító Németh Zsolt bábáskodása mellett létrejött alapítványt ugyan állami cégek, szervezetek rendszeresen támogatják, a Szerencsejáték-cégtől ritkán és keveset kap.

Még kevesebb, nettó 20 millió jutott csak a TRP Hungary Kft.-nek, de ez a vállalkozás legalább menetrendszerűen jut pénzhez az állami cégtől – évente általában kétszer. Idén júliusban kapott már 5 millió + áfa összegű szponzorpénzt. Tavaly 23 + 5 milliót kapott és 2021-ben is duplázott 5 + 20 millióval, de a Szerencsejáték-cég már 2018-ban is támogatta 31 millióval a társaságot.

A vállalkozás amúgy a hazai autó- és motorsportélet aktív szereplője, és éppen a napokban lett résztulajdonos egy finnországi motorpályában. A cég tulajdonosai közt van Őry Tamás és a felesége, Szijjártó Sarolta, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter testvére. Ez a cég volt az, amelyik 2019-ben oldalanként egymillió forint közpénzért írhatott tanulmányt egy versenypályáról.

CÖF-alapító, Rogán-szomszéd, operaénekes

Többen is kaptak 15-15 milliót.

Például a Békemeneteket szervező CÖF alapítójához Fricz Tamáshoz köthető Demokrácia és Politikai Kultúra Alapítvány, amely rendszeres támogatott, csakúgy, mint a Network 360 Reklámügynökség Kft., amely tavaly júliusig Krskó-érdekeltség volt, majd Csetényié lett. Kapott 15 milliót a Debreceni Egyetem cége, a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. is.

Innen már tényleg csak az aprópénzesek vannak hátra. Közel 8,8 milliót kapott a zenei tehetségeket segítő Kastélyakadémia Alapítvány. Négy szervezet pedig 5-5 millióhoz jutott a Szerencsejáték-cégtől. Köztük a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, a pannonhalmi, egyházi kötődésű Szent Benedek Röplabda Akadémia Kft., és a légitársaság-résztulajdonos Vadász Dániel operaénekes Coopera Művészeti Kft.-je.

Az ötmilliós támogatottak közt van az Art Today Kft. is, amely vállalkozás tavaly is kapott ugyaninnen 5 milliót, illetve 2021-ben, 2017-ben, 2016-ban és 2015-ben is 5–5 milliót. A vállalkozás 87 százalékban Ledényi Attila műgyűjtő, a kortárs képzőművészeti vásár, az Art Market igazgatójának az érdekeltsége, aki az Átlátszó cikke szerint „ott volt a Fidesz alakulásakor”, bár nem volt alapító.