Társadalomkritika, avagy a bennünk lévő feszültségek bemutatása volt a célja A Magyarázat mindenre című film megalkotóinak, egy dolog egészen bizonyos, mindenki magára ismerhet majd. 

Szereplők, karakterek, egyetlen történet elegendő ahhoz, hogy mindenki a nézőtéren magára ismerjen és elgondolkodhasson azon, vajon a politikai, ideológiai hovatartozás megér-e annyit, hogy egymásnak feszüljenek a társadalom tagjai olyannyira, hogy gyűlöletté fokozódjon a tanácstalanság. 

A Velencei Filmfesztivált is megjárt és ott győzelmet aratott film tökéletesen tiszta képet mutat arról a torz valóságról, mely hazánkat mutatja be, az itt eluralkodott belső viszályokat. 

Nagyon jó lenne, ha a politikusok beülnének a filmre. Jobb- és baloldaliak egyaránt. Nem a sikerben kellene osztozniuk, hanem a történetben

– mondta a Magyar Hangnak Reisz Gábor filmrendező.

A film állami támogatás hiányában, minimális költségvetésből tarol a nemzetközi filmes körökben és október 5-től hazánkban is megtekinthető lesz a mozikban.

A mű a többrészre szakadt magyar társadalom belülről feszítő gyűlölködését állítja a középpontba: egy banális szituáció országos botránnyá duzzad, és egyformán megkeseríti mindenki életét.

A rendező szerint nagyon sokan vannak, akik a jelenlegi helyzetben nem tudják definiálni a saját irányultságukat, szintén sokan, akik csalódtak az ideológiákban, a politikai rendszerekben, akik nem elkötelezettek egyik oldal felé sem.

Rég rossz, ha egy politikai erő a másik iránt érzett gyűlölethez képest határozza meg magát. Elkeserít ez a felosztás, hiszen a hatalom nem dönthetne arról, hogy ki a hazafi és ki a hazaáruló, ami egyébként általában egyet jelent a kritikusan gondolkodóval

– fogalmazott.