Az űrpolitikai-csoport tagjai: Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, Bánki Erik, fideszes képviselő és Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

A kormány elkötelezett az űrkutatás iránt, 2018-ban kinevezték az űrkutatásért felelős miniszteri biztost, aztán azóta millárdokat szántak már a témára a költségvetésből. Magyar űrhajóst is ki akarnak lőni az űrbe, a jelöltek tréningen vesznek részt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Austinban beszélt arról, hogy az Axiom Space amerikai vállalattal aláírhatják azt a szerződést, melynek alapján véglegessé válik, hogy Magyarország ismét embert küld a világűrbe. Ennek nyomán válik ugyanis biztossá, hogy évtizedek után a második magyar űrhajós is megkezdheti a misszióját 2024 végén vagy 2025 elején – írja az MTI.

Az elvégzendő feladatok listájának összeállításában a hazai űripari szereplők és egyetemek is részt fognak venni. Ezek a tesztek majd nagymértékben segíteni fogják a kifejezetten magas hozzáadott értékű, high-tech magyar iparágak fejlődését, legyen szó akár az egészségtudományról vagy bármely egyéb, a modern iparágakhoz kapcsolódó fejlesztésekről

– mondta el a miniszter. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy ezen expedíciót a magyar űrhajós négyfős nemzetközi csapat tagjaként hajtja majd végre.

Hogy pontosan mikor kerül sor az űrexpedícióra, az azon múlik majd, hogy a NASA és a Nemzetközi Űrállomás közötti űrrepülések menetrendje egészen pontosan hogyan fog kinézni, illetve milyen ütemterv szerint képzik majd ki azt a másik három, nem magyar űrhajóst, akik ebben az expedícióban részt fognak venni

– tette hozzá. A miniszter elmondta továbbá, hogy jelenleg még négy magyar űrhajósjelölt van versenyben, ők idén októberben megkezdik Austinban és Houstonban a képzések, helyszíni tesztelések első fázisát, utána szűkül a lista két főre, és csakis közvetlenül az űrrepülés előtt születik majd döntés arról, hogy ki lehet a második magyar űrhajós. A négy űrhajósjelöltet márciusban mutatták be a külügyminisztériumban: Kapu Tibor fejlesztőmérnök, Cserényi Gyula villamosmérnök, Szakály András tervezőmérnök és dr. Schlégl Ádám ortopéd-sebész, közülük kerül majd ki az az egy, aki részt vehet az utazáson. Neki nyolc tudományos kísérletet kell majd végrehajtania.

Hogy vajon Kósa Lajos megtalálja-e a fémkupakjait vagy az EU-s, felzárkoztatásra szánt pénzeket - amiket a miniszterelnök is nagyon keres - egy messzi-messzi galaxisban, arra Szijjártó Péter nem tért ki. 

Fotó: A négy űrhajósjelölt - MTI