A Lidl Magyarország újabb béremelésről döntött, amelynek értelmében szeptembertől többek között az áruházi és raktári dolgozók bérét további 10%-kal megemelik - az MTI még hétfőn hozta le az áruházlánc közleményét. A kiemelkedő bérezésért cserébe azonban a boltlánc nagy elvárásokat is támaszt – a hírből pedig az RTL híradója készített riportot.

A Lidl áruházi dolgozók fizetése átlagosan bruttó 452 ezer és 587 ezer forint közötti sávban mozog, míg az áruházvezetőké 993 ezer és 1 millió 217 ezer között, a logisztikai központokban dolgozó fizikai munkavállalók pedig átlagosan 473 ezer és 764 ezer forint között keresnek. Ezek kiemelkedően magas bérek a szektorban – mondta Karsai Zoltán a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke a híranyagban, kiemelve azt, hogy a cégnél nemcsak a bérezés kiemelkedő, az elvárások is nagyok. A munka intenzitására, a munka tempójára is nagy elvárások vannak, és ezen a bérszinten már megteheti egy vállalat azt, hogy nem vesz fel akárkit, hanem interjúztat és a legjobbat veszi fel – mondta a szakértő.

A Lidl hétfőn jelentette be, hogy az év eleji korrekciók után most újabb béremelésről döntött: 2023. szeptember 1-jétől egységesen 10 százalékos béremelést hajtanak végre az áruházakban dolgozó munkavállalók, a raktári fizikai dolgozók, a raktári osztályvezetők és a területi vezetők esetében, így 2023-ban összesen 63,7 milliárd forintot fordít bérköltségre a vállalat.

Ez magyar viszonylatban igen jó hír, hiszen az egzisztenciális kiszolgáltatottságra való törekvés erősen meghatározza a hazai vállalatok vezetési stílusát, ami egy felmérés szerint a dolgozók jövőképnélküliségében nyilvánul meg leginkább. 

Fotó: LIDL