Fillérekért árverezteti a külügy a méregdrágán vett, haszontalan lélegeztetőgépeket – számolt be az ügyről a Facebook-oldalán Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke.

Gelencsér emlékeztet rá, hogy a koronavírus-járvány alatt a lélegeztetőgép-beszerzési biznisz egyik fő nyertese a TMT Technics Kft. volt, amelynek a tulajdonosa Tóth László, aki korábban a Magyar Judo Szövetség elnöke is volt, de már ezen pozíciójában is sikkasztás és hűtlen kezelés miatt folyt vele szemben eljárás. Az eredetileg optikai eszközök gyártásával foglalkozó kis cég 2020-ban több, mint 1000 darab lélegeztetőgépet tudott felhajtani, amit el is adott az államnak – ezért nagyságrendileg 13 milliárd forintot kaszált, a gépek darabját több mint 10 millió forintért adta el.

Mint Gelencsér írja, 2020-ban hirtelen egy hatalmas, négymilliárdos tartozás jelent meg a cégnél, 2023. december 20-án pedig a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elektronikus ingó árverési rendszerében árverésre került fel a TMT Technics Kft. tulajdonában álló 500 darab, valamint 249 darab, összesen tehát 749 darab lélegeztetőgép, valamint egy doboznyi és négy zacskónyi „alkatrész”.

A lélegeztetőgépek becsült értéke 1,3 millió forint – darabonként, a 749 darab lélegeztetőgép pedig most megvásárolható összesen nem egészen 973 millióért.

A végrehajtást kérő nem más, mint a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a követelése pedig 4 milliárd forintnyi előleg, amit a minisztérium a Kft.-nek korábban megfizetett, és most szeretné visszakapni, Gelencsér szerint feltehetően azért, mert nem kapott érte semmit. A politikus felhívja a figyelmet arra, hogy a lélegeztetőgépek jogilag be sem léptek Magyarország területére, azok ugyanis jelenleg vámárunak minősülnek és Cegléden találhatóak egy zárgondnok vámáru raktárában, vagyis le sem vámolták a lélegeztetőgépeket, a vám intézése az árverési vevő feladata lesz. 

Ráadásul ha nem akad vevő első körben, akkor a gépek kikiáltási ára csökkenni is fog, 2024. február 11-e után a 749 darab lélegeztetőgépre akár már összesen 9 millió 737 ezer forintért hozzá lehet jutni, vagyis gépenként 13 ezer forintért + a vám megfizetéséért. Gelencsér felteszi a kérdést, hogy vajon miért fizetett ki a külügy 2020-ban 4 milliárd előleget lélegeztetőgépre egy olyan kisvállalkozásnak, amely eredetileg optikai termékeket gyártott, és a saját tőkéje 2019 év végén összesen 60 millió forint volt, hova tűnt a cég korábbi tartaléka, és miért nincs beszámolója a tavalyi évre, valamint ha sehogy sem sikerül elárverezni a gépeket, akkor hogyan térül meg a külügy által minden jogi és pénzügyi garancia nélkül elutalt 4 milliárd forintnyi előleg? Hozzáteszi, persze az is kérdés, hogy mennyit ér valójában egy ilyen lélegeztetőgép, mert a végrehajtó csak gépenként 1,3 millió forintra becsülte az árukat, a külügy pedig jóval 10 millió forint fölött fizetett érte. 

 Forrás: Magyar Narancs

Fotó: Getty