Az utolsó nyár – Magyarország 1944

Az emberek a legszörnyűbb körülmények között is törekednek a normalitásra, ez volt az egyik fő felismerése Ablonczy Balázsnak, amikor Az utolsó nyár – Magyarország 1944 című könyvét írta. Az Index Kulturális rovatának podcastjában beszélt erről a témáról.

Ablonczy Balázs új könyve, Az utolsó nyár, a magyarországi hétköznapokat vizsgálja 1944 három nyári hónapjában. A műben helyreteszi azt a tévhitet, miszerint Battonya volt az első magyar falu, amit a szovjet csapatok elfoglaltak, holott valójában Sósmező volt az az először elfoglalt település Háromszék vármegyében.

A II. világháború a családi ebédeknél gyakran felmerülő téma volt, amíg a szemtanúk, a nagyszülők éltek. Ablonczy Balázs a podcastban elmondja, hogy ez a nemzedék már eltávozott, de a történteket iratok, naplók és levelek segítségével mégis megismerhetjük.

A könyv és a podcast beszélgetés során számos kérdés kerül terítékre, többek között, hogy kik láthatók a könyv borítóján, miért kapta a könyv az Az utolsó nyár címet, milyen történeteket rejt Budapest légoltalmi kiürítése, valamint hogy a szövetségesek dobtak-e le robbanó játékokat. Emellett szó esik arról is, hogyan került egy teve a székelyekhez, milyen pótélelmiszerek maradtak meg a mai napig, és hogy milyen nyomokat hagyott Budapest városképén a II. világháború.

Az arútluK podcast adását azok is meghallgathatják, akik lemaradtak róla, vagy újra szeretnék hallani a beszélgetést, egy kattintással elérhető az Index felületén. Az Index kulturális tartalmairól való tájékozódáshoz érdemes feliratkozni a csatornákra, hogy senki se maradjon le a friss műsorokról.

(Borítókép: Ablonczy Balázs. Fotó: Daragó Napsugár / Index)