A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által október 31-én benyújtott őszi adócsomagot vitatta meg november 14-én szerdán a Gazdasági Bizottság, és számos, a vállalkozók adózását megváltoztató rész elhagyásáról döntöttek. Így kimarad az adócsomagból az a passzus is, amely a realizált bevételtől függetlenül kötelező járulékfizetést írt volna elő 2025-től a másodállású vállalkozóknak – tudta meg a 24.hu.

A minimálbér 30 százaléka után (úgynevezett diktált járulékalap) kellett volna az érintetteknek megfizetniük a tb-járulékot minden hónapban.

Ez – ahogy a frisshirek.hu is írta – több százezer vállalkozót hozhatott volna lehetetlen helyzetbe. A kötelező járulékfizetés főleg azoknak jelentett volna nehézséget, akiknek csak minimális bevételük keletkezik, vagy akár nincs is bevételük egy-egy hónapban. Ruszin Zsolt adószakértő a Pénzcentrumnak kifejtette, a diktált, azaz fiktív járulékalap bizonyítottan alkotmányellenes.

A Gazdasági Bizottság részletes vitát lezáró szerda esti bizottsági módosító javaslata alapján egyelőre nem vágnak bele a vállalkozói jövedelemadózás szerinti átalakításba, az összes ezzel kapcsolatos tervezett módosítást elhagyják az őszi adócsomagból.

Így egyelőre kimarad a tervezetből a tevékenységet kezdő egyéni vállalkozók adókedvezménye is.

A Jobbik szerdai közleménye szerint meghátráltak a kormány képviselői a Gazdasági Bizottság ülésén, így az elnökhelyettesük, Potocskáné Kőrösi Anita által megfogalmazott, és Z. Kárpát Dániel által képviselt javaslat hatására egyelőre nem rónak ki a másodállásban dolgozók, illetve a nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező vállalkozókra olyan extra sarcot, amely az érintettek számára havi több tízezer forintos pluszköltséget jelentett volna.

Arra a kérdésre, hogy mit is jelent pontosan „a kormány meghátrálása”, azt válaszolták, hogy az előterjesztő (a kormány képviseletében) a vita során elmondta, a beterjesztett adótörvénycsomag-javaslatból visszavonják a meghatározott egyéni vállalkozók társadalombiztosítási-járulék kötelezettségének változására tett indítványukat. A javaslatot egyeztetik majd szakmai szervezetekkel, és egy későbbi időpontban bocsátják újra vitára.

Tehát 2025. január 1-jétől nem változik a legalább 36 órát meghaladó munkaviszonnyal, valamint nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező (a tervezet szerint másodfoglalkozásúnak nevezett) egyéni vállalkozók járulékfizetési kötelezettsége.

Fotó: Pixabay.com