Eddig ha valami drága háztartási géppel leptük meg párunkat, vagy csemeténknek rendeltünk valami menő kisszériás autómodellt, állandóan azon stresszelhettünk, hogy olyan helyre rakjuk el a számláját, ahol szeretteink nem botlanak bele, mi viszont ha kell, később is megtaláljuk. Na, ennek hamarosan vége, mert jön az e-nyugta, vagyis a digitális blokkok regisztált rendszere.

Ez egy új állami szolgáltatás lesz, aminek az a lényege, hogy a vevők valamennyi bolti vásárlásáról készült nyugtája, jótállási és garancia bizonylata egyetlen digitális, személyre szabott gyűjtőhelyre kerül. Az így létrejövő adatbázist aztán bármikor, bárhol megnézheti, és kereshet is benne. 

Mizsányi Attila, a NAV Kockázatelemzési és Adattudományi Főosztályának vezetője egy nemrégiben megrendezett szakmai konferencián elmondta, hogy az átállást hogyan tervezik:

  • az e-nyugta 2024 júliusában indulhat el,
  • az indulást követően négy éves tesztidőszak lesz, ahol párhuzamosan működik majd az e-nyugta és a papíralapú nyugta intézménye,
  • a vásárlónak nem lesz szüksége külön regisztrációra, csupán egy okostelefonra és egy - szabadon választott - applikációra.

Ami legfontosabb:

nem a papíralapú számla lesz digitális, hanem az e-nyugta lesz eleve elektronikusan hiteles, amit a vásárló, külön kérésre papíron is megkaphat.

A rendszer úgy működik majd, hogy a vásárló az applikációval megnyit egy QR-kódot, amit a pénztárnál leolvasnak. A vásárlást követően a nyugta felkerül a NAV-nál elérhető Nyugtatárba, a dokumentumokat pedig majd innen lehet letölteni. Az, hogy mi lesz azzal, akinek nincs okostelefonja, még kérdéses. Az adóhatóság becslése szerint nagyjából az emberek 40%-a fogja használni az e-nyugtát 2026-ban.

Az új rendszer használatához több helyen új pénztárgépekre lesz szükség, 

ami okozhat extra költséget az üzleteknek, főleg akkor, ha kezdetben a párhuzamos rendszer miatt egy papír alapú nyugtát és egy e-nyugtát kiadni képes pénztárgépet egyszerre kell üzemeltetni. Emellett az internetkapcsolat díját is érdemes figyelembe venni - mondta el a Portfóliónak Budai Mátyás, az RSM Hungary adószakértője, aki szerint azonban

hosszú távon mindenképp megtérül ez a költség, már csak azért is, mivel az e-nyugtához se papírt, se nyomtatót nem kell vásárolni.

Ángyán Balázs, a Számlázz.hu ügyvezetője szerint biztosan vannak olyan generációk, amelyeknek nehéz lesz a teljes átállás, 2028-ra azonban várhatóan minden korosztály el tudja sajátítani az új redszer használatát. Ehhez azonban komoly infrastruktúrát kell majd kiépíteni, és az internethozzáférés is kulcskérdés. A szakember úgy véli2028-ra technológiailag el fogunk érni oda, hogy mindenhol kiküszöbölhető legyen az internet elérésével kapcsolatos lefedettségi probléma.