Fontos veszélyre figyelmeztetett a Magyar Utazási Irodák Szövetsége

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége felhívta a figyelmet a jogosulatlan utazásszervezők által jelentett veszélyekre, hangsúlyozva, hogy ezek a szervezők gyakran nem fizetnek adót, és emiatt tudnak olcsóbb utazásokat kínálni.

A Szövetség tájékoztatása szerint érdemes alaposan megfontolni, hogy az utazó kire bízza a biztonságos utaztatását, mivel a jogosulatlan utazásszervezők nem rendelkeznek az utazási vállalkozásokra vonatkozó szigorú szabályozással és vagyoni biztosítékkal.

Az interneten gyakran találkozhatunk olyan magánszemélyekkel és vállalkozásokkal, akik magukat utazási szakértőként tüntetik fel, de valójában nem rendelkeznek utazásszervezői engedéllyel, és szakmai tapasztalat híján hibás teljesítés esetén az utas nem kap megfelelő kompenzációt.

A Szövetség kiemelte, hogy az ilyen tanácsadók és vállalkozások nem csak, hogy adót nem fizetnek, de az utasokat védő fogyasztóvédelmi szabályok sem vonatkoznak rájuk, és semmilyen vagyoni biztosítékkal sem rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy ha az utazás meghiúsul, az utazó nem biztos, hogy visszakapja a befizetett pénzét.

A közlemény szerint a legtöbb esetben az utasok semmilyen számlát sem kapnak, ami tovább növeli a kockázatot. Az MTI-ben közzétett közleményükben a Szövetség arra ösztönzi az utazókat, hogy gondosan válasszanak utazásszervezőt, és ne csak az ár alapján döntsenek.