Új arcok a Fővárosi Közgyűlésben a júniusi választások után

Számos új jelölt kerülhet be a Fővárosi Közgyűlésbe a június 9-i választások eredményeként. A jelöltek között megtalálhatóak a Fidelitas tagjai, kommunikációs vezetők, korábbi alpolgármesterek, EP-jelöltek és Hunwald György is.

A Fővárosi Közgyűlésbe kerülő jelöltek listái hivatalosan is nyilvánosságra kerültek. A 2019-es összetétel még a kerületekben megválasztott polgármesterek és a kompenzációs listáról bejutott vesztes polgármesterjelöltek, valamint a főpolgármester alkotta 33 fős testületből állt. A Fidesz azonban a Mi Hazánk ötletét felkarolva visszaállította a listás választási rendszert Budapesten, így a pártlistákra leadott szavazatok arányában osztják ki a 32 képviselői helyet.

A Fidesz listáját Szentkirályi Alexandra vezeti, míg a VIII. és az I. kerületi polgármesterjelöltek, Sára Botond és Böröcz László követik. A lista további részén főként kevésbé ismert, úgynevezett C kategóriás jelöltek találhatóak.

Vitézy Dávid az LMP és a civilek listáját vezeti, ahol a bejutásra esélyes első tíz jelölt között több civil szakember is helyet kapott. A lista második helyén Gál József, az LMP kommunikációs vezetője szerepel, aki korábban már volt fővárosi képviselő.

Karácsony Gergely a DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek közös listáját vezeti, de amennyiben újraválasztják főpolgármesternek, nem ülhet be a közgyűlésbe. A lista további helyein ismert politikusok és jelenlegi polgármesterek találhatóak.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáját Baranyi Krisztina vezeti, akit a Momentum is megkeresett ezzel a szereppel. A lista további helyein a párt társelnökei és kevésbé ismert jelöltjei szerepelnek.

A Momentum önállóan indul a választáson, listájukon fővárosi politikusaik szerepelnek. Az első helyen Donáth Anna áll, de ő nem kíván beülni a közgyűlésbe. A lista második helyén Soproni Tamás, Terézváros polgármestere található, aki jó esélyekkel indul az újrázásra.

A Mi Hazánk listáját Grundtner András vezeti, a Szolidaritás – Lokálpatrióták7 és a Helló Pesterzsébetiek listáján pedig Hunwald György (korábban Hunvald) is szerepel, aki korábbi kerületében szeretne visszatérni.

A Tisza Párt listáját Magyar Péter vezeti, aki nem kíván az Európai Parlamentbe menni, de a közgyűlésbe való beüléséről még nem nyilatkozott. A lista további helyein több kerületi polgármesterjelölt is szerepel.

A közgyűlés várható összetételét a kutatóintézetek még nem mérték, így a június 9-i választások utáni erőviszonyok még kérdésesek.