OECD-jelentés: kiugróan magas az adóék Magyarországon

Minden háztartási kategóriában magasabb volt a 2023-as magyarországi adóék mértéke az OECD-átlagnál, különösen a gyermekes háztartások szenvedtek el jelentős terheket.

Az OECD idén is közzétette a tagállamok adóékeit bemutató jelentését, amely az adók és járulékok által elvont teljes munkaerőköltség százalékos arányát elemzi nyolc különböző háztartási kategóriában. A Taxing Wages 2024-es jelentése szerint Magyarországon a gyermek nélküli, egyedülálló, átlagbért kereső munkavállalók esetében a 38 OECD tagállam közül a 12. legmagasabb volt az adóék.

A magyar adóék 41,2 százalékos rátája jelentősen meghaladta a 34,8 százalékos OECD-átlagot.

Mindenben az átlag felett

A 2023-ban mért adóék a következőképpen alakult a nyolc háztartási kategóriában Magyarországon az OECD-átlaghoz képest:

  • Egyedülálló, gyermektelen, az átlagbér 67 százalékát kereső személy – 41,2 százalék /31 százalék
  • Egyedülálló, gyermektelen, átlagbért kereső személy – 41,2 százalék /34,8 százalék
  • Egyedülálló, gyermektelen, átlagbér 167 százalékát kereső személy – 41,2 százalék /39,1 százalék
  • Egyedülálló, kétgyermekes, átlagbér 67 százalékát kereső személy – 25,7 százalék /16,5 százalék
  • Egykeresős, átlagjövedelmű, kétgyermekes házaspár – 31,3 százalék /25,7 százalék
  • Kétkeresős (egy átlagbért kereső, ill. egy, az átlagbér 67 százalékát kereső szülőből álló), kétgyermekes házaspár – 35,2 százalék /29,5 százalék
  • Kétkeresős (mindkét szülő átlagbért keres), kétgyermekes házaspár – 36,2 százalék /31,8 százalék
  • Kétkeresős (egy átlagbért kereső, ill. egy, az átlagbér 67 százalékát kereső szülőből álló), gyermektelen házaspár – 41,2 százalék /33,3 százalék.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy a magyarországi adóék minden vizsgált kategóriában meghaladta az OECD-átlagot.

Együtt a V4-ek

Belgiumban a legmagasabb a munkaerőköltségre rakódott állami elvonások aránya, 52,7 százalék. Továbbá Németországban, Ausztriában, Franciaországban és Olaszországban is meghaladja a 45 százalékot a ráta. A visegrádi országok közül Magyarország adóéke nem tűnik kiugrónak, csupán Lengyelország különbözik meg jelentősen alacsonyabb, 34,3 százalékos adóékével.

Megállt a növekedés

A magyar adóék 2023-ban nem mutat változást a 2022-es eredményekhez képest, míg a korábbi években csökkenő tendenciát figyelhettünk meg. 2017-ben még 46,2 százalékos volt a ráta. A legnagyobb mértékű növekedést, 2 százalékpontos emelkedést az egyedülálló, kétgyermekes, az átlagkereset 67%-át kereső munkavállalók körében regisztrálták.

Az OECD jelentése szerint Magyarországon nem történt változás a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulékok terén az elmúlt évben, így az adóék mértékében bekövetkező változások az átlagkereset módosulásához köthetők. Az OECD adatai alapján a hazai reálbérek 3 százalékkal csökkentek 2023-ban.