Eddig a tüdőrák elsődleges tényezőjeként a dohányzást emelték ki a kutatók, ma megannyi kutatás támasztja alá, hogy a benti fával tüzelés is növeli a tüdőrák kockázatát.

Az égetett fák számtalan esetben vegyszerrel kezeltek, így a lakás levegőjébe bekerülve és azt belélegezve hatalmas kárt okoznak és a légzőszervi megbetegedéseken túl növelik a rák kockázatát is.

Az amerikai kutatás különösen fontosnak érzi megemlíteni, hogy nem csak a kályha, kandalló, de a gázzal fűthető kandallókra is ugyanez vonatkozik, hiszen az égéstermék ott sem változik.

A beltéri fafűtés gyakoribb használata nagyobb kockázatot jelent. Például azoknál az embereknél, akik évente több mint 30 napon keresztül használták a fatüzelést, 68%-kal nőtt a tüdőrák kockázata azokhoz képest, akik nem égettek fát.

A fával égethető berendezések beltéri használatából származó fafüst tartalmazhat olyan anyagokat, mint a benzol, 1,3-butadién, policiklusos aromás szénhidrogének és egyéb veszélyes légszennyező anyagok, amelyekről ismert vagy feltételezhető, hogy tüdőrákot okoznak.

A kályhák és kandallók gáz- vagy propánfűtése szintén a tüdőrák megnövekedett kockázatával járt, de ez sokkal kisebb volt, mint a fatüzelés okozta.

Hazánkban a helyzet ennél lényegesen súlyosabb

Ma Magyarországon a nehéz körülmények között élő családok nem csak fával fűtenek, hanem mindennel, ami fellelhető. Égetnek gumiabroncsot, ruhaneműt, könyveket és akár játékokat is annak érdekében, hogy a fűtetlen házakban ne fagyjanak halálra a téli időszakban.

A bútorok, azok festékanyagai szintén az égés során felszabaduló mérgező anyagokat juttatnak a levegőbe, melyet mindenki, aki ebben a légtérben él, belélegez, kockáztatva a tüdőrák esélyeit.

Az utóbbi évtizedek nemzetközi publikációiban a tüdődaganat előfordulása és mortalitása Magyarországon volt a legmagasabb az európai, sőt a világ országainak rangsorában

- olvashatjuk az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tanulmányában.

Kiemelt kép: Pixabay