"Pusztítják a magyar ember lelkét" - Továbbra is zajlik a botrány Vidnyánszky Attila körül

A Nemzet Színésze cím átadásával kapcsolatos szokások megváltozása körüli feszültség nem csillapodik, és a jogi szakértők is megszólaltak az ügyben.

A Blikk információi szerint a múlt pénteken Kulka Jánost választották meg a Nemzet Színészének, amiről Molnár Piroska tájékoztatta telefonon. Kulka meglepetését fejezte ki az rtl.hu-nak: „Molnár Piroska hívott, gratulált nekem. A Nemzet színésze vagy – mondta. Meglepődtem, nagyon köszönöm!” Eddig azonban a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila szokta értesíteni a díjazottakat, amit most nem tett meg, ezzel egy 24 éves hagyományt szakítva meg.

Jordán Tamás az RTL-nek elmondta, hogy Vidnyánszky igazgató úr nem akarta felhívni Kulka Jánost, ezért kérte meg Molnár Piroskát. Az RTL Fókusz című műsorában Molnár Piroska azonban azt nyilatkozta, hogy Vidnyánszky azért nem hívta fel Kulkát, mert családi elfoglaltsága volt, nevezetesen a legkisebb fiának volt vidéki ballagása.

Az RTL többször is próbálta elérni Vidnyánszkyt, de sikertelenül. Amikor személyesen keresték meg, az igazgató kiborult és kijelentette: „Ennek a csatornának nincsen joga kérdezni! Olyan szinten pusztítják a magyar ember lelkét, maga személyesen is, ön is” – mutatott a kamerába, majd azzal zárta le a beszélgetést, hogy még arra a kérdésre sem válaszolna, hogy nappal van-e vagy este.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) politikai szabadságjogi programjának helyettes vezetője, Döbrentey Dániel szerint mindenkinek joga van ilyen kérdéseket feltenni, különösen a sajtónak, függetlenül attól, hogy a megkérdezett milyen irányultságot tulajdonít a kérdezőnek. Döbrentey kiemelte, hogy a sajtónak kötelessége kérdezni, és a sajtótörvény szerint mindenki jogosult arra, hogy megfelelően tájékoztassák az európai közélet ügyeiről és a magyar nemzet számára jelentős eseményekről.

A TASZ jogásza szerint az állami média munkatársainak kizárólagos beengedése bizonyos eseményekre, és más médiumok információktól való megfosztása nem elfogadható. Döbrentey szerint az állam átláthatatlanul működik, és tudatosan törekszik erre, például azzal, hogy korlátozza a dolgozók sajtóval való kapcsolatát.

Az rtl.hu újra megkereste a Nemzeti Színházat, hogy megtudják, fenntartják-e az igazgató álláspontját, és hogy vannak-e más médiumok, amelyeknek Vidnyánszky szerint nincs joguk kérdezni. Azt is érdeklődtek, hogy a hagyománytól való eltérés oka az volt-e, hogy Vidnyánszky nem értett egyet Kulka János díjazásával. A megkeresésre nem érkezett válasz.

Molnár Piroska a riportban továbbá elmondta, hogy nem érti, miért távozott Udvaros Dorottya a társulatból, és szerinte a színháznak minden esetben fel kellett volna ajánlania egy új évadra szóló szerződést, hiszen egy színháznak örülnie kell, hogy Udvarost magáénak tudhatja. A riport végén elhangzik, hogy Molnár Piroska ugyan még látható lesz a Drága örökösök harmadik évadában, de több ilyen munkát már nem vállal.