Dobrev Klára: Nincs számunkra jólét az Európai Unión kívül

A Demokratikus Koalíció (DK), a Magyar Szocialista Párt (MSZMP), és a Párbeszéd – Zöldek közös programbemutató kampányrendezvényén Dobrev Klára, a három baloldali párt szövetségének európai parlamenti listavezetője hangsúlyozta, hogy Magyarország számára a jólét csak az Európai Unióban lehetséges.

Az Európa-nap alkalmából megtartott rendezvényen Dobrev Klára mellett több politikus is felszólalt, köztük Tüttő Kata európai parlamenti képviselőjelölt, Barabás Richárd, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke és Déri Tibor, Újpest DK-s polgármestere. Dobrev Klára a program fontosságát hangsúlyozva kijelentette, hogy a világ egyik legantidemokratikusabb dolga lenne azt mondani, hogy "folytatjuk" anélkül, hogy bemutatnák a programot.

Az ellenzéki politikus öt évvel ezelőtti állítását idézve emlékeztetett, hogy szükség van egy erős, szociális Európára, és felvetette a kérdést, hogy Magyarország részese lesz-e ennek a jövőképnek. Dobrev Klára szerint az Európai Unió egyre szorosabb együttműködéssel válaszolt a koronavírus-járványra, az orosz-ukrán háborúra és a klímaválságra, és hangsúlyozta, hogy az EP-képviselőik egy erősebb, egységesebb és szociálisabb Európáért fognak dolgozni.

A DK politikusa figyelmeztetett, hogy Magyarország kiszorulhat az egyre egységesülő Európából, és hogy a döntés, hogy a kontinens közepén vagy peremvidékén helyezkedünk el, egy idő után már nem lesz a kezünkben. Dobrev Klára kiemelte, hogy a magyarok tisztában vannak vele, hogy jólét és tisztességes élet csak az Európai Unióban lehetséges.

A kampányrendezvényen Dobrev Klára az alábbi programelemeket emelte ki: európai minimálbér- és minimálnyugdíj-szabályozás, európai családi pótlék és gyermektámogatások, európai egészségügyi unió, európai szociális klímaalap, otthonfelújítási program, klímabarát közlekedés és európai munkavédelmi szabályok. Továbbá hangsúlyozta az erős Európa jelentőségét, amely közös biztonságot, külpolitikát, hadsereget és titkosszolgálatot foglal magában, valamint az euró bevezetését, az Európai Ügyészséghez való csatlakozást és a milliárdosok, valamint a multinacionális cégek megadóztatását.

Tüttő Kata, az MSZP alelnöke arról beszélt, hogy a szocialisták vittek be Magyarországot az EU-ba, és most az a feladatuk, hogy az ország bent is maradjon. Hozzátette, hogy az erősebb Európa mellett az erősebb önkormányzatokra is gondolnak, mivel látható, milyen erő van a helyi közösségekben.

Barabás Richárd, a Párbeszéd társelnöke kiemelte, hogy Magyarország és az EU csak akkor lehet sikeres, ha az embert tekinti a legfontosabb értéknek. Déri Tibor, Újpest polgármestere pedig arról számolt be, hogy az elmúlt négy és fél évben az önkormányzat mindent megtett azért, hogy az emberek érezzék, nem engedték el a kezüket.