XIV. Lajos és a sebészet felemelkedése

XIV. Lajos, Franciaország hosszú ideig uralkodó Napkirálya, aki több mint 72 évig volt hatalmon, jelentős hatással volt a sebészet fejlődésére Franciaországban. 1686-ban a király végbéltályogja sipollyá alakult, és Charles-François Félix sebész sikeres műtétje után a sebészet hirtelen nagy megbecsülésnek örvendett az országban.

XIV. Lajos 1686. január 15-én számolt be először orvosának, Antoine Daquinnak egy dudorról, amely végbélnyílásától pár centire jelent meg. A kezelések ellenére a tályog sipollyá fejlődött, és a király szenvedéseinek enyhítése érdekében végül műtéti beavatkozásra került sor.

A sebészet akkoriban nem volt népszerű Franciaországban, a sebészeket gyakran a borbélyokhoz hasonlították, és alacsonyabb rendűnek tekintették az orvosoknál. XIV. Lajos orvosai azonban Montpellier-ben tanultak, és nem nézték le Félixet, aki így zavartalanul készülhetett fel a műtétre. Félix többtucatnyi hasonló esettel rendelkező beteget operált meg a király műtétje előtt, és egy hosszú, hajlított szikét is kifejlesztett, amely ma a párizsi orvostörténeti múzeumban tekinthető meg.

A műtét 1686. november 18-án reggel hétkor történt, érzéstelenítés nélkül. XIV. Lajos jól viselte a beavatkozást, és a műtét után teljesen meggyógyult. A sikeres műtét után a király nemesi rangra emelte Félixet, és a sebészet hírneve megnőtt Franciaországban.

A francia sebészek hírneve hamarosan Európa-szerte elterjedt, és XIV. Lajos intézkedései is hozzájárultak a sebészet elismeréséhez. Az udvari fő sebészek reformjai után a francia sebészet aranykorát élték, és az első sebésziskola 1723-ban nyílt meg Franciaországban. Párizs Európa sebészközpontjává vált, és ez a helyzet a francia forradalomig, sőt, még azután is fennmaradt.

A német és francia gazdaság helyzete

Németország gazdasága gyengébben teljesített júliusban, mint az előző hónapban, az ipar helyzete egyre rosszabb, míg Franciaországban a szolgáltatószektor éledezik, de érdemi felpattanásról nincs szó. A beszerzésimenedzser-index (BMI) adatai szerint Európa gazdasági növekedésének visszatérésére még várni kell.

Franciaországban a szolgáltatóipari BMI 50 pont fölé emelkedett, ami növekedést jelent júliusban, de az ipar továbbra is szenved, a BMI 44,1 pontra esett. A kompozit BMI enyhe javulást mutat, de még mindig elmarad a 50 pontos növekedési határtól.

Németországban az ipar tovább gyengült, a BMI 42,6 ponton állt júliusban, és a szolgáltatóipar is csökkenést mutatott. A kompozit index 50 pont alá esett, ami azt jelzi, hogy a német gazdaság továbbra sem talál magára, és a helyzet rosszabb lett a júniusinál.

Az európai gazdaság idén várhatóan magasabb növekedést produkál, mint tavaly, a fogyasztás élénkülése és a reálbérek emelkedése révén. Az infláció azonban továbbra is a jegybanki célszint felett van, ami kockázatokat jelent. A BMI-adatok alapján az Európai Központi Banknak (EKB) idén többször is kamatot kellhet vágnia.

Francia túrista medvetámadás áldozata lett a Garda-tónál

Egy francia orvos, Vivien Triffaux a Garda-tó közelében medvetámadást szenvedett, és most, a trentói kórházból távozva, részletesen beszámolt a rettenetes élményről. A 43 éves férfi, aki otthonában Franciaországban gyakorolja a hivatását, hangsúlyozta, hogy bár súlyos sebeket és duzzanatokat szenvedett, életveszélyes állapotban nem volt. A támadás során a medve mélyen a karjába harapott és megkarmolta, de Triffaux végül sikerrel menekült meg az állat elől. A férfi szerint a támadás újra kell nyissa a vitát az ember és a vadállatok együttéléséről, és hangsúlyozta a biodiverzitás megőrzésének és az emberek biztonságának egyensúlyának fontosságát.