ENSZ-főtitkár és a doppingvádak árnyékában az olimpia

Az ENSZ-főtitkár, António Guterres az ókori görögök hagyományait követve békére szólított fel a 2024-es nyári olimpiai játékok idejére, míg egy lengyel kenus, Dorota Borowska doppingvádakkal néz szembe, amelyek veszélyeztethetik részvételét a párizsi megmérettetésen.

Az ENSZ-főtitkár, António Guterres a július 26-án kezdődő olimpiai játékokra való tekintettel arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy a versenyek idejére mindenki tegye le a fegyvert. Beszédében hangsúlyozta az olimpiai béke szellemét, és arra szólított fel, hogy a résztvevők építsenek hidakat, elősegítsék a szolidaritást és törekedjenek a béke megvalósítására. Az ókori görög olimpiák idején bevett szokás volt a fegyvernyugvás, amely lehetővé tette a sportolók biztonságos utazását és részvételét a játékokon. Tavaly novemberben az ENSZ-közgyűlés határozatot fogadott el az olimpiai békéről, amely felszólítja a nemzetközi közösség tagjait, hogy tartsák be ezt a hagyományt a párizsi olimpia és paralimpia idején.

A párizsi olimpia július 26-tól augusztus 11-ig, míg a paralimpia augusztus 28-tól szeptember 8-ig tart.

Eközben Dorota Borowska, a lengyel kenus, aki világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok, doppingolással vádolják. Borowska azt állítja, hogy ártatlan, és a tiltott anyag, a clostebol a kutyájáról került a szervezetébe. Elmondása szerint a kutyájának mancsán keletkezett kiütéseket kezelte egy állatorvos által ajánlott spray-vel, amely tartalmazta a tiltott anyagot. A sportoló szerint még az is jobb lenne, ha baleset érné, mintsem hogy doppingolással vádolják. A lengyel szövetség szerint van rá esély, hogy Borowska tisztázódjon a vádak alól, és részt vehessen az olimpián, de ehhez szükséges, hogy július 27-ig tisztázzák a helyzetét.

A magyar úszóválogatott már elutazott Párizsba, azonban Milák Kristóf, a 200 méteres pillangóúszásban olimpiai bajnok és világcsúcstartó, nem tartott a többiekkel. Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya szerint Milák Kristófnak csak kedd délelőtt kell versenyeznie az előfutamokban, így értelmetlen lett volna, ha már szerdán elutazik. Milák így még néhány napot nyugodtan itthon készülhet, a saját ágyában alhat és elkerüli a párizsi forgatagot, mivel az olimpiai uszodában messze nem lehet olyan ideális körülmények között edzeni, mint itthon. Várhatóan csak szombaton vagy vasárnap utazik ki az olimpiára.