Új átverés terjed a TikTokon: hamis tízezresek ígérete

Egy friss csalási módszer bukkant fel a TikTokon és egy hozzá kapcsolódó Telegram-csatornán, ahol egy Nebula nevű felhasználó 50 ezer forintért cserébe 500 ezer forint értékű hamis tízezrest ígér postázni azoknak, akik hajlandóak előre utalni neki.

Egy olvasó figyelmeztetése nyomán került napvilágra, hogy a TikTokon egy magyar nyelvű oldal és egy azonos nevű Telegram-csatorna kínál megtévesztően valódi kinézetű hamis bankjegyeket. A Nebulahuf néven futó TikTok-profil, amelyet azóta töröltek, egy csomagautomatát és megcímzett csomagokat ábrázoló képpel hirdette a hamis pénz kínálatát. A Telegram-csatorna, amely még mindig aktív, különböző posztokat tartalmaz, amelyekben a csaló állítása szerint az általa gyártott hamis tízezresek mindenhol elfogadottak, még a bankokban is. A csatornán olyan videók is megjelennek, amelyekben állítólagos ügyfelek bankautomatákba helyezik be a hamis bankjegyeket. Nebula fizetési módjaiként kriptovalutát és PayPal-t is elfogad, és a tranzakciók után állítólag gyorsan postázza a hamis bankjegyeket tartalmazó csomagokat. Az ügyfelek visszajelzéseikben a hamis pénz minőségét méltatják, és további rendeléseket helyeznek kilátásba.

A csalás gyanús részletei azonban kétségeket ébresztenek. A hamisítás technikai nehézségei és a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása alapján valószínűtlen, hogy a hamis bankjegyek valóban átmennek a pénzvizsgálókon és elfogadják őket a bankautomaták. A hamisítványok gyártása rendkívül bonyolult, és a korábban lebukott pénzhamisítók általában csak kis mennyiségben állítottak elő hamis bankjegyeket, ellentétben Nebula állításával, aki nagy mennyiségben postázza azokat.

Továbbá, ha a hamis bankjegyek tényleg tökéletesek lennének, akkor Nebula egyszerűen befizethetné őket a bankba, nem szükséges lenne a kriptovaluta ellenében történő cserére. A profil hitelességét továbbá az is aláássa, hogy a valódi pénzt "a kormány által előállított" pénzként említi, holott a pénzt a Magyar Nemzeti Bank bocsátja ki. A Telegram-csatornán megjelenő ügyfélvisszajelzések is gyanúsak, mivel mind hasonló stílusban íródtak, mintha ugyanaz a személy állna mögöttük.

A Telex szerint a hamis bankjegyek TikTokon történő hirdetése is egyértelmű jelzés lehet az érdeklődők számára, hogy valami nem stimmel, hiszen ha a hamisítványok valóban beválthatóak lennének, akkor a csaló maga is beválthatná azokat, nem pedig hirdetné őket.

A rendőrség és a Magyar Nemzeti Bank megkeresése folyamatban van, és amint válaszolnak a kérdésekre, a cikk frissítésre kerül. Az érintett, Nebulahuf elnevezésű oldal azóta törölte magát a TikTokról, és nem összekeverendő a ma is aktív, nebula._._ nevű gémerrel.