Újranyomtatásra kerül a Nemzeti Sport olimpiai magazinja

A Nemzeti Sport olimpiai magazinjának eredeti címlapján kizárólag férfi sportolók szerepeltek, ezért a lapot kritikák érték, és a szerkesztőség úgy döntött, hogy újranyomják a kiadványt, immár női sportolók képeivel is.

Múlt héten került nyilvánosságra a Nemzeti Sport olimpiai magazinjának címlapja, amelyen csak férfi versenyzők voltak láthatók. A közösségi médiában és a sajtóban felmerült kritikákra reagálva a lap úgy határozott, hogy újranyomja a kiadványt, és a korábban hiányzó női sportolókat is bevonja. A módosított címlapon olyan éremesélyesek kaptak helyet, mint Érdi Mária, Pusztai Liza és Csipes Tamara. Az új magazin a következő napokban kerül a standokra, a korábbi példányokat pedig visszahívják.

A Nemzeti Sport hivatalos közleményében elismerte a hibát és bocsánatot kért azoktól a hölgyektől, akiket a címlap rossz érzésekkel töltött el vagy felháborított. A szerkesztőség hangsúlyozta, hogy sem szakmai, sem egyéb indok nem áll fenn arra, hogy a címlap ilyen egyoldalúan csak férfi sportolókat ábrázoljon, különösen annak fényében, hogy a magyar csapat tagjai és az esélyes versenyzők között jelentős a nők száma és aránya.

A HVG észrevétele szerint, bár a magyar küldöttségben férfiak és nők száma közel azonos, a Nemzeti Sport olimpiai magazinjának eredeti címlapján mégsem szerepeltek női sportolók. A lap szerkesztősége a közleményben tudatta, hogy többek felhívása nyomán döntöttek az újranyomtatás mellett, és az új változaton már a női versenyzők is helyet kapnak. Az új címlap már az összes digitális megjelenésen és hirdetésen is frissítésre került.

Szerdán kezdődik a XXXIII. nyári olimpia, amelyen 178 magyar sportoló vesz részt 21 sportágban. A francia főváros pontosan 100 év után rendezhet újra ötkarikás játékokat, 1924-ben a magyarok két arannyal, négy ezüsttel és négy bronzéremmel tértek haza.