Rendőrségi kifizetési nehézségek és csalásokra figyelmeztetés

A rendőrségi szervek olyan súlyos pénzügyi hiányokkal küzdenek, hogy nem tudják teljes mértékben kifizetni a saját kinevezett szakértőiket, ami miatt néhányan már beperelték őket. A 24.hu jelentése szerint a szakértők csapdahelyzetben érzik magukat, mivel kötelesek elfogadni a kijelöléseket, és az elmaradt kifizetések után már adót is levontak. Fülöp Tamás, egy IT-forenszikai szakértő, nyíltan beszélt arról, hogy hivatalos határozatok alapján kiállított számlákat bocsátott ki, és ellenállásba ütközött a rendőrséggel szemben az adósság elismerése kapcsán. A rendőrség, annak ellenére, hogy egy magazinban dicsérte Fülöp munkáját egy zaklatási ügy felderítésében, nem ismerte el neki járó tartozást. A rendőrség a kifizetési nehézségeket a költségvetési forrásokkal való összehangolásra vezeti vissza.

A rendőrség Magyarországon összeállított tíz tippet, hogy segítsenek az embereknek felismerni azokat a csalókat, akik rendőrként adják ki magukat. Az üzenetekben szereplő megfelelő köszönés ellenőrzése, a helyesírási hibákra való figyelmeztetés, az ismeretlen telefonszámokkal szembeni óvatosság, a küldő információinak megerősítése, a gyanús domainekkel rendelkező linkek szemügyre vétele, valamint a személyes adatok vagy letöltések iránti kérelmekkel szembeni körültekintés tartoznak a tippek közé. Hangsúlyozzák, hogy a rendőrség soha nem küld hivatalos értesítéseket SMS-ben, csak ajánlott levélben vagy online platformokon keresztül.

A pénzügyi hiány miatt a rendőrség nem képes teljes mértékben kifizetni a saját kinevezett szakértőit, és néhány szakértő jogi lépéseket tett az elmaradt díjak miatt. A szakértők kötelesek elfogadni a rendőrségtől érkező megbízásokat, még akkor is, ha a fizetés késik. A rendőrség elismerte a kifizetési nehézségeket, amelyeket a költségvetési korlátokkal indokoltak. Sok szakértő attól tart, hogy ha nyilvánosan beszél a kifizetetlen díjakról, az befolyásolhatja a jövőbeli megbízásokat.