Hidegháborús atombunkert árvereznek Angliában és Andrew Garfield új barátnője a figyelem középpontjában

Angliában árverésre kerül egy hidegháborús atombunker, míg Andrew Garfield új barátnője, egy professzionális boszorkány, a közösségi média támadásainak célpontjává vált.

Az északnyugat-angliai Cumbriában található, 1958-ban épült atombunkert a Guardian szerint árverezik, melynek irányára 15 és 20 ezer font között mozog. A bunker többféle célra is használható, például zenekari próbateremként, tematikus Airbnb vállalkozásként, vagy akár a rendeltetésszerű védelmi funkcióra is alkalmas. A környék szépsége mellett a bunkernek saját parkolója is van, bár az a felszínen helyezkedik el. A létesítmény hátrányai közé tartozik, hogy nincsenek ablakok, a közművesítés hiányos, például víz és internet nincs bevezetve, viszont telefonvonal és villany áll rendelkezésre. A bunkerbe egy 12 méteres fémlétra vezet le, és bár nem túl tágas, eredetileg a brit királyi légifigyelő szolgálat három tagjának két hetes menedékül szolgált.

A másik témában, Andrew Garfield új barátnője, Kate Tomas, a BuzzFeed szerint „profi boszorkány” és „spirituális mentor”. Tomas, aki queerként azonosítja magát és neurodivergens, autizmussal és ADHD-val diagnosztizálták, valamint Ehlers-Danlors-szindrómában szenved. Ő az etikus non-monogámia híve, és eddig minden házassága válással végződött. Szakmai tevékenysége során 1500 fontot kér egy 45 perces tarotkártya-olvasásért, és havidíja körülbelül 4000 font. Tomas egy mesterkurzust is tart a csábítás területén, amit ideiglenesen eltávolított a honlapjáról, amikor nyilvánosságra került kapcsolata Garfielddal. Podcastjében elmondta, hogy a kurzus nem varázslatról szól, hanem arról, hogyan lehet valaki „autentikusan önmaga, tele karizmával”. Tomas a közösségi média támadásai ellenére is kitart amellett, hogy nem varázslattal csábította el Garfieldot, és a kritikákkal szemben az általa oktatott gyakorlatok segítségével küzdött meg. Andrew Garfield magánéletét illetően mindig is zárkózott volt, és jelenlegi kapcsolatát sem kommentálta nyilvánosan.

Eközben Nagy-Britanniában sikeres lézerfegyver-tesztet hajtottak végre, amelyet a brit hadsereg Wolfhound típusú páncélozott harcjárművére szereltek. A Raytheon lézerfegyvere akár egy kilométer távolságról is képes eltalálni a célpontot, és használata rendkívül költséghatékony, egy lövés ára kevesebb, mint egy csésze tea. A védelmi tárca kiemelte, hogy a lézerfegyver többféle páncélozott harcjárműre is felszerelhető és kompatibilis a meglévő légvédelmi rendszerekkel. Annak ellenére, hogy a lézerfegyverrel kapcsolatos tapasztalatok pozitívak, a brit védelmi miniszter, John Healey bejelentette, hogy az ország 6,5 milliárd font értékű partnerséget vállal új rakéták vásárlására az MBDA védelmi vállalattól a következő évtizedben. Emellett az Egyesült Királyság megerősítette az Ukrajnának adományozott rakéták készleteinek feltöltésére vonatkozó tervét, miközben az új brit kormány megkezdte a védelmi képességek átfogó felülvizsgálatát.

Szilvásváradon a világ figyelme

A brit témák mellett érdemes megemlíteni, hogy Szilvásvárad, Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, ismét a világ figyelmének középpontjába kerül, hiszen 1984 után újra itt rendezik meg a Négyesfogathajtó Világbajnokságot szeptemberben. A település polgármestere, Szaniszló László szerint a helyszín az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően már felkészült a nagy volumenű rendezvények lebonyolítására. Szilvásvárad és a Szalajka-völgy minden évszakban lenyűgöző, a kisvasút szinte egész évben működik, és rendszeresen tartanak lovasrendezvényeket. A Bükkben található 133 kilométeres kerékpárút-hálózat és a környéken elérhető kerékpárbérlési lehetőségek is vonzzák a turistákat. Az Istállós-kői-barlang és az Orbán Ház Helytörténeti Kiállítóhely és Archeopark is kihagyhatatlan látnivalók. A polgármester szerint a szilvásváradi pihenés tökéletesen összekapcsolható egy egri kirándulással vagy más közeli turisztikai célpontok felfedezésével.