Trump: "Hát mi rosszat tettem a demokráciáért, a múlt héten golyót fogtam érte"

Donald Trump, a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltje, Michigan államban tartotta meg az ellene megkísérelt merénylet utáni első kampányrendezvényét, ahol a demokráciáért vállalt áldozatát hangsúlyozta.

A Van Del Arena bejáratánál már órákkal a rendezvény előtt csaknem öt kilométeres sor kígyózott, ahol a 12 ezer fő befogadására képes helyszínre sokan a Trump elleni merénylet hatására érkeztek. A gyűlés zárt térben zajlott, ellentétben a Pensylvania állambeli Butler városában történtekkel, ahol a lövöldözés során egy ember életét vesztette, és kettő súlyosan megsérült.

Trump a merényletre utalva azt mondta: „A mindenható Isten kegyelméből állhatok itt”. A résztvevők között voltak, akik családjuk óvatosságra intése ellenére is eljöttek, mivel úgy vélték, a megnövekedett biztonsági intézkedések mellett kicsi az esély egy újabb támadásra. Mások viszont aggodalmukat fejezték ki Trump biztonságával kapcsolatban, és a Secret Service felelősségét is megemlítették a Butlerben történt lövések kapcsán.

Michigan állam a novemberi választási küzdelem szempontjából kiemelt jelentőségű, ahol a felmérések szoros eredményt jósolnak a republikánus és a demokrata jelölt között. A merénylet hatására Trump esélyei nőttek, az elnökjelölt vérző arca és magasba emelt ökle a kampány meghatározó képeivé váltak. Trump a demokrata körökkel kapcsolatban kijelentette: „Hát mi rosszat tettem én a demokráciáért? A múlt héten golyót fogtam érte!”.

A szigorított biztonsági intézkedések mellett tartott választási gyűlésen Trump és frissen bejelentett alelnök-jelöltje, J.D. Vance is részt vett. Trump a merényletkísérlet után érkezett jókívánságokért mondott köszönetet, és megemlékezett Corey Comperatore-ról, aki a lövöldözés áldozata lett. Az elnökjelölt határozott fellépést ígért az illegális bevándorlással és a migránsbűnözéssel szemben, valamint a Kínával szembeni vámpolitikában is változásokat helyezett kilátásba.

Trump említést tett Orbán Viktorról is, aki szerinte az ő újbóli elnökségét látja a világ stabilitásának zálogaként. „Orbánnak igaza volt. Olyasvalakire van szükség, aki meg tud védeni minket” – mondta Trump, aki korábban Orbánt „nagyon kemény fickónak” és az „illiberális demokrácia bajnokának” nevezte.

A konvenciót értékelve Trump a pártot egyetlen mozgalommá váltként, valamint egységesebbnek és eltökéltebbnek írta le, mint valaha. Ronny L. Jackson volt elnöki orvos, jelenlegi kongresszusi képviselő tájékoztatása szerint Trump sebesülése a gyógyulás megfelelő útján halad. A Butlerben elkövetett merényletkísérlet során a golyó Trump jobb fülének felső részét találta el, amelyen két centiméteres sebet vágott, és kevesebb mint egy centiméterre volt attól, hogy elérje a koponyát. A sebesülést követően jelentősebb vérzés lépett fel, és a teljes felső fülön duzzanat keletkezett, ami mostanra megszűnt.

Trump beszédében többször is kritizálta Joe Biden értelmi képességeit, unintelligensnek és inkompetensnek nevezte az amerikai elnököt, és kijelentette, hogy Biden IQ-ja alacsonyabb a világ többi vezetőjének IQ-jához képest. Kamala Harris alelnököt "dilisnek" nevezte, és nevetését gúnyolta. A republikánus elnökjelölt kárörvendően beszélt arról is, hogy a demokrata pártban belharcok dúlnak Biden jövője kapcsán.