Oscar Piastri győzelmével zárult a Hungaroring történelmi hétvégéje

A Hungaroringen vasárnap dedikálták az emlékfalat, amely az 1986 és 2024 közötti időszakot örökíti meg, majd Oscar Piastri nyerte meg a Magyar Nagydíjat, ami egyben az átépítés előtti utolsó futam volt a legendás pályán.

A 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj helyszínén, a Hungaroring paddockjában felállított emlékfalon a jelenlegi és korábbi versenyzők, köztük Lando Norris, Oscar Piastri, Charles Leclerc, Esteban Ocon, Pierre Gasly, Alexander Albon, Csou Kuan-jü, Cunoda Juki és Daniel Ricciardo, valamint Ralf Schumacher és Kiss Norbert is hagyta kézjegyét. A mogyoródi pálya teljes felújításon esik át, jövőre már új paddock, új főépület és versenyirányítási központ, illetve új Super Gold-lelátó fogadja majd a nézőket.

A verseny előtti órákban a paddockban nagy volt a nyüzsgés, a meghívott vendégek, köztük Placido Domingo és a televíziós stábok is jelen voltak, miközben a versenyzők a pilótaparádé nyitott kamionján körbejárták a pályát.

A Magyar Nagydíjat végül az ausztrál Oscar Piastri nyerte meg, aki ezzel első győzelmét szerezte meg a Formula-1-ben. A McLaren 23 éves versenyzője 12 év után hozott ismét győzelmet a csapatnak, ráadásul kettős győzelmet ünnepelhettek, bár ez komoly csapaton belüli drámával járt. Lando Norris, aki a pole pozícióból rajtolt, nyomás alatt volt, hogy győzelmet szerezzen, de a csapaton belüli verseny és stratégiai döntések végül Piastri javára döntöttek el a versenyt.

A rajt után izgalmas pillanatokat hozott, amikor Norris, Piastri és Verstappen fej-fej mellett érkezett az első kanyarhoz, ami végül Piastri előnyére vált. A verseny során a kerékcserék és a stratégiai döntések is fontos szerepet játszottak, többek között a hőmérséklet miatt a közepes és a kemény keverékű abroncsok voltak az ideálisak.

A verseny második felében Piastri és Norris közötti csata dúlt az első helyért, amit végül a csapat döntése alapján Piastri nyert meg. Norris elmondta, hogy csapatjátékosnak tartja magát, és nem akart rossz fiúnak tűnni, így a csapat kérésére elengedte Piastrit az utolsó körök egyikében. Piastri győzelmével beírta magát a Hungaroring történelmébe, csatlakozva azokhoz a pilótákhoz, akik itt szerezték meg első győzelmüket.

A futam során Verstappen és Hamilton közötti csata is nagy figyelmet kapott, amikor a 63. körben összeütköztek, ami Verstappen számára nagy csalódást jelentett, mivel a Red Bull elég nagyot repült, és a koccanás miatt Leclerc is visszaelőzte. A McLaren végül arra utasította Norrist, hogy engedje el Piastrit két körrel a leintés előtt, így az ausztrál csapattárs meg tudta szerezni élete első F1-es futamgyőzelmét.

A versenyen történt egy fontos változás is, miután Cunoda Júki a falnak csapódott az időmérő végén, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a rajt előtt módosítást hajtott végre a Hungaroringen az 5-ös kanyar kijáratánál, ahol sóderágy váltotta fel a műfüves szakasz utolsó négy méterét.

A harmadik helyen a hétszeres világbajnok brit Lewis Hamilton zárt a Mercedesszel, neki ez a 200. dobogós helyezése a Forma-1-ben, míg a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen ötödikként ért célba Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője mögött. Hamilton elmondta, hogy a McLarenekkel nem tudtak versenyezni, de még a Red Bull is gyorsabb volt náluk, és hozzátette, hogy örül a megszerzett pontoknak, utalva az ütközésre, ami miatt a versenyfelügyelők berendelték magukhoz Verstappent. Verstappen a verseny alatt többször is ingerült hangon vitatkozott a versenymérnökével, és kijelentette, hogy nem érti, miért ne emelhetné fel a hangját verseny közben, hiszen ez egy sport.

Norris a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rajtnál a második sebességi fokozatával valami nem stimmelt, emiatt lendületet veszített, és nem tudott az első helyen maradni. Hozzátette, Piastri megérdemelten nyerte meg a Magyar Nagydíjat, mert egész hétvégén remekül teljesített. Norris kiemelte, hihetetlen fejlődésen ment át a McLaren a tavalyi miami versenyhétvége óta, és a szezon előtt nem véletlenül nyilatkozta azt, hogy idén harcban lesznek a futamgyőzelmekért is.

A múltban sokszor ő támogatott engem, én pedig így is hiszek abban, hogy még van esélyem megszerezni a világbajnoki címet, megfordítható az a különbség, ami köztem és Max között van” – utalt a mclarenes pilóta a címvédő Verstappen 76 pontos előnyére a vb-pontversenyben.

„Ha a folytatásban is követnek el a maihoz hasonló hibákat, akkor lehet esélyünk” – jelentette ki Norris Verstappen Lewis Hamiltonnal való ütközésére, valamint a Red Bull rossz stratégiai döntésére reflektálva.

A harmadik helyen záró Hamilton – akinek a mogyoródi volt pályafutása 345. versenyén a 200. dobogós helyezése – a Verstappennel való ütközéséről azt mondta: annyira emlékszik, hogy riválisa egyszer csak a semmiből előkerült mögüle, de meglátása szerint elég helyet hagyott neki, így ez egy egyszerű versenybaleset volt. Az, hogy a versenybírók is így látták-e, később derül ki, ugyanis a hétszeres világbajnokot a sajtótájékoztató után várták elbeszélgetésre.

„A tiszta versenytempónk továbbra sem az igazi, főleg ilyen meleg körülmények között, így aztán némileg meglepődtem, hogy az első szakaszban tudtam tartani a lépést Verstappennel. A második szakasz a kemény abroncsokon katasztrofális volt, de akkorra már jó volt a pozíciónk, ami a Hungaroringen rengeteget számít. Ennek is köszönhető, hogy dobogóra tudtam állni” – mondta a magyar pályán nyolcszoros győztes Hamilton.

„Nem voltunk elég gyorsak ahhoz, hogy a McLarenekkel felvegyük a versenyt, de a harmadik hely a miénk lehetett volna. Sajnos a rossz stratégiai döntés miatt olyan helyzetbe kerültem, hogy támadnom kellett az előttem lévőket, de ebben a melegben túlmelegszik a gumi, amikor mások mögött haladsz” – összegzett Verstappen, aki a Hamiltonnal történt ütközésben a riválist látta felelősnek. „Elég sok kritikát kaptam Ausztriában, hogy fékezés közben irányt váltok…nos, ezúttal elkezdtem egy előzési manővert, egyenesben tartottam az autót, ő pedig folytatta a jobbra kanyarodást még a féktávon. Erre nem számítottam, ezért blokkoltak a kerekeim” – jelentette ki a címvédő. Verstappen a kritikusainak üzenve azt mondta: "Mind elmehetnek a francba." A holland szerint nem kell bocsánatot kérnie, a csapatnak ennél jobban kell működnie, és hozzátette, nem érti, miért gondolják egyesek, hogy a rádióban nem lehet szabadszájúnak lenni: "Ez sport. Ha valakinek nem tetszik, maradjon otthon" – jelentette ki.

A vb az utolsó júliusi hétvégén folytatódik a Belga Nagydíjjal Spa-Francorchamps-ban.