Törölte a Facebook a videót, amin a kisfiút felrúgó karateedző látható

Sokkoló felvételt tett közzé a Szolnoki Városüzemeltetési Központ Kft., amelyen egy 7 éves kisfiút rúg fel az őt kísérő karateedző a helyi kalandparkban. A Facebook eltávolította a gyermekbántalmazásról készült videót, amely óriási felháborodást váltott ki.

A Szolnoki Városüzemeltetési Központ Kft. (SZVÜ) vasárnap Facebook-bejegyzésében jelezte, hogy a biztonsági kamerás felvételt, melyen a gyermek a levegőben megpördülve esik a fejére, a közösségi oldal letörölte. A SZVÜ felülvizsgálatot kért a Metától, hangsúlyozva, hogy az áldozatok védelme mindannyiunk kötelessége. A feljelentést megtették, de úgy vélik, nem hagyhatják, hogy az ilyen tettek következmények nélkül maradjanak.

A karateedző, A. Tibor, aki korábban állami kitüntetést is kapott, közösségi oldalán kért bocsánatot a kisfiútól és a szülőktől, és együttműködését ígérte az igazságszolgáltatással. A Magyar Karate Szövetség elhatárolódott a történtektől, és A. Tibort megfosztották danfokozataitól, a mester cím használatától, valamint visszavonták az edzői címét is. A Szolnoki Rendőrkapitányság garázdaság vétségének gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

Volt barátnője és egy volt tanítványa szerint A. Tibor korábban is agresszívan viselkedett, a barátnőt bántalmazta, a tanítványát pedig állítása szerint megerőszakolta. A. Tibor tagadja a vádakat, és jogi lépéseket tervez a "rágalmazók" ellen. A férfi jelenleg Spanyolországban nyaral a családjával, így a rendőrség egyelőre nem tudja kihallgatni.

Orbán Viktor miniszterelnök is elítélte az esetet, és A. Tibor sajnálja, hogy elvesztette a kormányfő bizalmát.

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólította Orbán Viktort, hogy menessze Pócs Jánost, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, aki a karateedzőt mentegette. Pócs János szerint a karateedzőnek "volt egy gyenge pillanata, mint bármelyikünknek", de később ezt a kijelentését korrigálta, hangsúlyozva, hogy soha senkinek nem lehet olyan gyenge pillanata, amikor egy rá bízott gyermeket bánt. A DK szerint Pócs János gyermekbántalmazókat menteget, és ha Orbán Viktor nem mondatja le, azzal egyetértését fejezi ki a karateedző mentegetésével.

Az érzelmi bántalmazásról és annak felismeréséről az Index korábban is írt, és segítségnyújtásra szorulók számára elérhetőségeket is közölt.

Pataky Attila, az EDDA frontembere is megszólalt az ügy kapcsán, kijelentve, hogy a karateedző cselekedete a sport eszmeiségét köpte szembe. Pataky, aki maga is karatézott, hangsúlyozta, hogy az agresszió nem vezet sehová, és a karate lényege éppen az, hogy az emberbe beleivódjon az erőszakmentesség. Az énekes szerint a példamutatás a sport, különösen az edzői szerep lényege, és reméli, hogy a bántalmazó példás büntetést kap majd.

A. Tibor a Borsnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy bocsánatot szeretne kérni, és hogy a történtek szégyent hoztak a sporttársadalomra. Az érintett férfi szerint a helyszínen leült a kisfiúval, és hosszasan bocsánatot kért tőle, és élete legsötétebb pillanatának tartja a kalandparkban történteket. A férfi szerint a kalandparkban történtek óta családjával együtt rendszeresen kap halálos fenyegetéseket, és saját négyéves kisfiát is félti. A. Tibor állítása szerint a helyszínen leült a kisfiúval, és hosszasan bocsánatot kért tőle. Élete legsötétebb pillanatának tartja a kalandparkban történteket, ezért a teljes magyar harcművész- és sportvilágtól is szeretne bocsánatot kérni.

Ha Ön vagy ismerőse erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu.*

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.