A 42. Lidl Balaton-átúszás izgalmai

Vasárnap reggel megkezdődött a 42. Lidl Balaton-átúszás, amelyet az eredeti tervek szerint szombaton rendeztek volna, de a bizonytalan időjárás miatt egy nappal el kellett halasztani. Az első indulók, köztük a junior úszóválogatott tehetségei és sok általános iskolás gyerek, hét órakor rajtoltak el Révfülöpről, hogy teljesítsék az 5,2 kilométeres távot.

A Balaton-átúszás résztvevőit kezdetben ideális körülmények fogadták: a Balaton vize 26-27 fokos volt, és a napos, gyengén szeles időnek köszönhetően a víz teljesen sima volt. Azonban később megélénkült a szél, ami fokozott figyelmet követelt meg az úszóktól és a szervezőktől is. Dél körül nagyjából egy órára a rajtot is fel kellett függeszteni, a legfontosabb szempont a biztonság volt. Az úszók a déli part felé vették az irányt egy mintegy 150 vitorláshajó segítségével kialakított úszófolyosón. Aki elfáradt, megkapaszkodhatott vagy pihenhetett a vitorlásokon.

A féltávú úszás résztvevői 8 órától rajtoltak, céljuk a boglári Platán strandon volt. Rajtolni minden távon 12 óráig lehetett, a szervezők több mint 1100 hazai településről és 51 országból összesen 11 450 előnevezőt vártak. A résztvevők között többségben voltak a férfiak (60-40%), a féltávú úszásra viszont több hölgy (53%) nevezett. A biztonságot három kórházhajó, motorcsónakok, orvosok, egészségügyi szakemberek, vízimentők és vízirendőrök garantálták.

Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezetője elmondta, hogy a Balaton-átúszás nem verseny, hanem egy örökre emlékezetes élmény, ahol az úszók magukat szeretnék legyőzni. Az úszók mintegy 10 százaléka 18 év alatti fiatal volt, a legidősebb résztvevő pedig 84 éves. Az átlagos úszóidő 2 óra 50 perc, de az igazolt versenyzők más szintet képviselnek: a férfi rekordot Rasovszky Kristóf tartja 57 perces eredménnyel, a legjobb női időt pedig Risztov Éva úszta 60 perc és 58 másodperc alatt. Az idei győztesek között Barabás Imre és Hartmann Máté voltak, akik másodpercre azonos, 1 óra 1 perc 54 másodperces eredménnyel értek célba, míg a hölgyeknél Juhász Janka nyert 1 óra 4 perc és 15 másodperces idővel.

Ismert emberek is részt vettek az eseményen, például Járai Máté színész és Istenes Bence műsorvezető. Járai Máté izgalmait Instagram-sztorijában osztotta meg, ahol elmondta, hogy bár izgul, de reméli, hogy teljesíteni fogja a távot. Istenes Bence is hasonló félelmekkel küzdött, de humorosan fogalmazva elszántan vállalta az átúszást. Járai Máté végül 2 óra 56 perc alatt ért partot, és Instagram-bejegyzésében örömét fejezte ki a teljesítménye miatt, melyet nagymamája emlékére és szerettei támogatása mellett ért el. Istenes Bence azonban nem sokkal a féltáv előtt feladta az úszást, és Instagram-oldalán számolt be a történtekről, ahol felesége, Csobot Adél lebuktatta, hogy nem érhetett célba, mivel 11 óra 45-kor feladta a versenyt.

A Balaton-átúszás 45 éves múltra tekint vissza, és az egyik legrégebbi szabadidősport-esemény Magyarországon. Az első átúszást 1979-ben rendezték, az idei tehát a 42. rendezvény volt. Az esemény történetében mindössze négy olyan nyár volt, amikor elmaradt a rossz időjárás miatt. Összesen már több mint 235 ezren úszták át a Balatont 1979 óta.

A résztvevők adományozással is támogathatták a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkáját, és az Élménykülönítmény – a Bátor Tábor Alapítvány jótékonysági sportközössége – is segített az alapítvány munkájában. A Várva Várt Alapítvány úszói krízis helyzetbe került kisgyermekes családoknak gyűjtöttek adományokat. A 42. Lidl Balaton-átúszást élőben is lehetett követni a www.facebook.com/balatonatuszas oldalon, ahol a közvetítés segítségével még többen láthatták, mekkora élmény célba érni.

Az elmúlt 45 évben 226 100-an úszták át a Balatont, ők összesen több mint 1 millió 175 ezer kilométert teljesítettek, ami a Föld és Hold közötti távolság háromszorosa. 2023-ban 8965 úszó teljesítette az 5,2 km-es távot, a féltávnak 817 résztvevője volt, az áthúzáson 630 SUP-os ért célba. Az idei eseményen különleges résztvevők is voltak, mint például a 70 éves Gurbán Béla, aki az első, 1979-es esemény óta egyetlen Balaton-átúszást sem hagyott ki, Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, Kapu Tibor, a Hunor Programban kiválasztott űrhajós, és Czene Gábor paratriatlonos, aki egymás után háromszor teljesítette a távot. Emellett Bajzáth László, aki matyó népviseletben úszta át a Balatont, és a Magyar Honvédség katonáiból, honvédelmi alkalmazottjaiból és családtagjaikból álló Úszó Erőd mintegy 400 tagja is részt vett az eseményen.