Szedi áldozatait az egyre szélsőségesebb időjárás

Miközben Magyarországon sorra dőlnek a melegrekordok, a világ egyes tájain a szélsőséges időjárás másik arcával találkozhatnak az emberek: elképesztő mennyiségű csapadék hullott le Közép-Kínában és Afganisztánban, utóbbi esetében halálos áldozatai is vannak a viharoknak.

A közép-kínai Honan tartomány számos részét felhőszakadások sújtják, miután az előrejelzések szerint a héten a korábban déli országrészeket érintő szélsőséges viharok a középső és északi tartományokra is átterjednek. Egy nap alatt 606,7 milliméter csapadék hullott a Nanjang város határain belül fekvő Tafongjing nevű településen, míg Söcsi megyében 638,5 milliméter csapadékot mértek. A térség mérsékelt időjárásáról híres, az éves átlagos csapadékmennyiség 800 milliméter. Kedden kora reggel Peking ideiglenesen leállított számos vasútvonalat a külvárosi területekre zivatarok és villámárvizek veszélye miatt.

Afganisztán keleti részén is pusztító esőzések voltak, ahol legkevesebb negyvenheten meghaltak és mintegy háromszázötvenen megsérültek. Másutt egy buszbalesetben legalább 17-en életüket vesztették, amikor a jármű felborult egy főútvonalon. Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) adatai szerint májusban a rendkívül heves esőzésekben több mint háromszázan meghaltak, több ezer épület romba dőlt, főként az északi Baghlan tartományban.