Spanyol eufória és angol csalódás: Európa királyai és a fájdalom, ami tovább tart

Spanyolország ünnepli bajnokait, miközben Anglia szomorúan veszi tudomásul a vereséget: a vasárnap esti labdarúgó Eb-döntő után a spanyol hősök diadalmában, az angolok pedig csalódásukban nyilatkoznak. A nehéz úton eljutott spanyol válogatott történelmet írt, és már a 2026-os világbajnokságot célozzák meg.

Európa királyai vagyunk!

Ezt harsogja a Marca főcíme a vasárnap esti Spanyolország–Anglia Európa-bajnoki döntő után, amit Mikel Oyarzabalnak a 86. percben lőtt góljával 2-1-re megnyertek Luis de la Fuente szövetségi kapitány legényei, ezzel negyedszer elhódítva az Henri Delauney-serleget.

Páratlan sorozatot koronáztak meg

A madridi lap cikkírója kiemeli: Spanyolország most már egyedül a kontinens legeredményesebb válogatottja, a negyedik Eb-diadallal megelőzve a háromszoros győztes Németországot, ráadásul nem máshol, mint éppen Németországban. A XXI. században öt trófeája van Hispániának: három Eb-cím (2008, 2012, 2024), egy világbajnoki serleg (2010) és egy Nemzetek Ligája-elsőség (2021). Harmadszor találkozott Eb-n Spanyolország Angliával (korábban 1980-ban és 1996-ban), és most először sikerült legyőzni a futball feltalálóit. 

Morata köszönetet mond

Álvaro Morata, a csapatkapitány hálás szavakkal illette csapattársait és a rajongókat:

Hálás vagyok mindenkinek, aki bízott bennünk, ezt a bizalmat az első perctől kezdve éreztük. A pozitív üzenetek pozitív dolgokat eredményeznek. Remélem, most mindenki büszke ránk, amit elértünk, azt 17 és 21 éves gyerekekkel értük el, bebizonyítottuk hogy a csaptunk tele van klasszisokkal. Szeretnék köszönetet mondani Andrés Iniestának és Bojan Krkicnek. Ha nincsenek ők, és nincs a családom, most tényleg nem lennék itt. Játékosként már ismertem őket, de emberként ők olyanok, hogy életet csepegtetnek beléd. Mindenkinek köszönetet mondok, akik 14-15 éves koromtól kezdve, amióta elkezdtem szerepelni a különböző korosztályos válogatottakban, segítettek abban, hogy eljussak idáig.

De la Fuente a nagy elődök nyomában

Luis de la Fuente szövetségi kapitányt a Marca egekig magasztalja, aki ezzel a diadallal belépett a nagy elődök panteonjába. A 63 éves mesternek van még egy U19-es (2015) és egy U21-es (2019) Eb-aranyérme szövetségi kapitányként. Amihez még hozzá kell tenni a 2021-es Nemzetek Ligája-trófeát és az olimpiai ezüstérmet Tokióból. 

Négy világbajnokot győztünk le ezen az Eb-n, Európa valamennyi világbajnokát: Olaszországot, Németországot, Franciaországot és Angliát, ennél nehezebb ág nem létezik: mind a hét meccsünket megnyertük – nyilatkozta De la Fuente. – Köszönetet kell mondanom a királynak, aki mindvégig biztatott minket, nyilvánosan és négyszemközt is. Nagyon sokat jelentett a jelenléte és a támogatása. Oyarzabal mindig megteszi a magáét, ezúttal is így volt, akárcsak Zubimendi, aki a torna legjobb játékosa, Rodri helyére lépett a szünetben. Apropó Rodri: legyenek szívesek neki adni az Aranylabdát!

Rodri az MVP, és talán az aranylabdás is

Rodrigo Hernández, ismertebb nevén Rodri, a torna legjobb játékosának választott, büszkén nyilatkozott:

Ez sportpályafutásom legszebb napja – mondta Rodri. – Igazi családot alkottunk, a létező legnehezebb úton lettünk Európa bajnokai. Most már hivatalosan is Európa legjobbjai vagyunk a négy Eb-címünkkel. Hihetetlen, hogy idáig jutottunk ezzel a generációval. Persze ezt az utat a korábbi nemzedékek jelölték ki nekünk. Mindvégig bíztunk magunkban. Ha jól teszed a dolgod, Isten megjutalmaz, köszönöm neki. Ennél nehezebb sorsolást el sem lehet képzelni. Sokan vagyunk ebben a csapatban, akik U19-es és U21-es Európa-bajnokok vagyunk, hosszú évek alatt érett ez a siker. Amikor a Míster arról beszélt, hogy nagyot fogunk alkotni, senki se hitt neki, és íme, most itt állunk, kezünkben a serleggel. De nem fogunk itt megállni! Itt az ideje, hogy egy spanyol labdarúgóé legyen az Aranylabda!

A torna legjobb fiatal játékosa Lamine Yamal lett, míg a döntő legjobbja Nico Williams. Az Athletic Bilbao szélsője ambiciózus célokat tűzött ki:

Rámegyünk a világbajnoki címre 2026-ban az Egyesült Államokban! – mondta Williams. 

Csilingel a pénztárgép

A spanyol győzelem jelentős bevételt hozott az RFEF-nek, vagyis a Spanyol Királyi Labdarúgó Szövetségnek: a maximális összeget, 28,25 millió eurót, mivel valamennyi mérkőzését megnyerte a Furia Roja.

Brit lapok: Az agónia tovább tart

A brit lapok a vereség után a csalódást és a fájdalmat hangsúlyozzák. A The Daily Telegraph "Az agónia tovább tart" címmel, a Guardian "Spanyolország egy hajrábeli góllal zúzta össze Southgate csapatának reményeit" megjegyzéssel, míg a Daily Mirror "Összetörve" címmel jelent meg. A Daily Mail "Elviselhetetlen feszültség, egy csodagól, de a futball most sem jön haza" címmel, a Daily Express "Az álomnak vége, de a csapat büszkévé tett minket" üzenettel, a Metro pedig "Az oroszlánok ma este sírnak" címmel számolt be az eseményről.

Az angol válogatott sorozatban a második Eb-döntőjét veszítette el, három évvel ezelőtt hazai pályán csúszott le az aranyéremről, akkor az olaszok emelhették magasba a serleget. A Real Madrid sztárja, Jude Bellingham, aki gólpasszt adott a második félidőben, a lefújás után nem tudott már parancsolni a dühének, és a hűtőtáskán vezette le a feszültségét, az esetről videó is készült.

Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya elismerte, hogy a spanyolok voltak a torna legjobb csapata, és megérdemelten nyerték meg a döntőt. Harry Kane, a Bayern München csatára szerint nehéz menetelés volt, de az utolsó mérkőzés alapján fogják megítélni őket, ami még sokáig fájdalmas lesz. Southgate szerződése december végén jár le, de a jövőjével kapcsolatban nem mondott konkrétumokat a döntő után.

Labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, döntő:

Spanyolország–Anglia 2–1 (0–0)

Berlin, Olimpiai Stadion, 71 000 néző. V:Letexier (francia)

Spanyolország: Simón – Carvajal, Le Normand (Nacho, 83.), Laporte, Cucurella – Rodri (Zubimendi, a szünetben), Fabián Ruiz – Yamal (Merino, 89.), Olmo, N. Williams – Morata (Oyarzabal, 68.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo (Palmer, 70.), Rice, Trippier – Foden (Toney, 89.), Bellingham – Kane (Watkins, 61.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Gólszerző: N. Williams (47.), Oyarzabal (86.), ill. Palmer (73.)