Emil Zátopek: a hosszútávfutás és a nagyvonalúság olimpiai bajnoka

A csehszlovák sportoló, Emil Zátopek nemcsak a hosszútávfutásban jeleskedett, hanem emberi nagyvonalúságával is olimpiai hős lett. A hamarosan kezdődő párizsi olimpia alkalmából visszatekintünk 1952-re, amikor Zátopek történelmet írt Helsinkiben.

Az 1952-es helsinki olimpián Zátopek megnyerte az öt- és tízezer méteres futószámot, majd első maratonját is sikerrel teljesítette, 42 195 méteren diadalmaskodva. Győzelme után a jamaicai 4×-as váltó tagjai vállukon vitték körbe, miközben a stadionban hetvenezren skandálták a nevét.

Zátopek négy olimpiai arany- és egy ezüstérmet szerzett, 18 világcsúcsot állított fel, és hat éven át veretlen maradt tízezer méteren. Azonban nemcsak sportteljesítményével, hanem emberi nagylelkűségével és sportszerűségével is maradandó nyomot hagyott az olimpiák történetében.

1922-ben született Csehszlovákiában, és 16 éves korában kezdett dolgozni a zlíni Bata cipőgyárban. Az orvosi vizsgálat után kénytelen volt részt venni egy futóversenyen, ahol második lett, és ez indította el komoly edzésmunkáját. Edzésprogramját a finn olimpiai bajnok, Paavo Nurmi ihlette, de Zátopek még ennél is tovább tolta a határokat, például katonai bakancsban, hóban, homokban és sötétben futott, néha még feleségével a hátán is.

Zátopek életrajzírója szerint a sportoló a futást a barátság és a kaland terepének tekintette, és a hidegháborús időszakban is képes volt összehozni a politikailag megosztott sportolókat.

Az ausztrál futó, Ron Clarke számára Zátopek nagyvonalúságát egy megható történet is bizonyítja. Clarke, aki sosem nyert olimpiai aranyat, Prágába látogatott Zátopek meghívására. Búcsúzóul Zátopek egy csomagot adott át neki, amelyben egy olimpiai aranyérem volt, jelezve, hogy Clarke megérdemelte volna az elismerést.

Zátopek sikerének titka az elképesztő edzésmunka volt, amely során megtanulta tűrni, sőt élvezni a fájdalmat és a kellemetlenségeket. Élete során a Cseh Kommunista Párt propagandacélokra használta fel sikereit, de a prágai tavasz reformjait támogató álláspontja miatt később ellehetetlenítették. Végül az 1989-es bársonyos forradalom után rehabilitálták.

Emil Zátopek különleges élete és tettei máig legendák forrásai maradtak.