Ki lesz Európa futballkirálya: Spanyolország vagy Anglia?

Ma este dől el, hogy ki ül fel Európa futballtrónjára, a spanyol vagy az angol válogatott. Mindkét csapat veretlenül érkezett a döntőbe, és a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság fináléjában mérkőznek meg egymással.

Anglia a második egymást követő alkalommal jutott el a döntőig, míg Spanyolország 2012 óta először került be a fináléba. A döntő vesztese akár veretlenül is maradhat az aranyérem nélkül, ami a rendes játékidőt tekintve nem lenne példa nélküli, hiszen 2021-ben Olaszország tizenegyesekkel, 2016-ban pedig Portugália hosszabbítás után nyert.

A spanyolok 9 ponttal és 5:0-s gólkülönbséggel zárták a csoportkört, majd a kieséses szakaszban előbb Grúziát győzték le 4:1-re, aztán a negyeddöntőben a házigazda Németországot verték meg egy késői góllal 2–1-re. Az elődöntőben a La Roja Lamine Yamal és Dani Olmo góljaival 4 perc alatt fordított, így 2–1-re nyert.

Az angol válogatott viszont kevésbé meggyőző teljesítménnyel jutott a döntőig. A csoportkörben Szerbia elleni győzelemmel kezdtek, majd Dánia és Szlovénia elleni döntetlenek következtek. Az egyenes kieséses szakaszban Szlovákia ellen a 94. percben még hátrányban voltak, de Jude Bellingham és Harry Kane góljaival fordítottak, majd a negyeddöntőben Svájc ellen tizenegyesekkel jutottak tovább. Az elődöntőben Hollandia ellen Ollie Watkins döntő góljával 2–1-re nyertek.

Az esti mérkőzésre a hvg.hu élőben, percről percre frissülő cikkben közvetít, így a szurkolók követhetik az eseményeket.

A kapitányok csatája

A döntő nem csak a két válogatott, hanem a két szövetségi kapitány, Gareth Southgate és Luis de la Fuente számára is óriási kihívást jelent. Southgate, aki 1996 óta küzd az angol szurkolók szeretetéért, a Hollandia elleni elődöntő után ismét a döntőbe vezette az angolokat, de a sajtóban és a szurkolók körében még mindig kritikus hangokat hall. Az angol kapitány mérlege egy világbajnoki elődöntő és két Európa-bajnoki döntőbe jutás, de a nyolc éves kapitányi tevékenysége alatt a csapat játéka nézhetetlenné vált, és a világ egyik legértékesebb keretével képtelen nagy tornát nyerni.

Luis de la Fuente, aki a spanyol utánpótlás-válogatottaknál ért el sikereket, és 2022 decemberében vált a felnőtt válogatott szövetségi kapitányává, a spanyolok szurkolói számára is viszonylag ismeretlen volt. Azonban a spanyol válogatottal az idei Európa-bajnokságon látványos játékot produkálva és a csapatot egy családdá kovácsolva sikerült elérnie a döntőt.

Mindkét kapitány számára a döntő lehetőséget jelent arra, hogy megváltoztassa a szurkolók és a média által kialakított képet. Southgate a cserékkel és a taktikai döntésekkel már bizonyította, hogy képes lehet a győzelemre vezetni a csapatát, míg De la Fuente a csapatépítési képességeivel és a játékosok iránti védelmező hozzáállásával nyerte meg a spanyol szurkolók és a média tiszteletét.

Akárhogy is alakuljon a döntő, a torna leglátványosabban játszó csapata a spanyol válogatott, a legnagyobb felfedezettje pedig Luis de la Fuente lesz. Az angol válogatott ugyan nem nyújtott magabiztos teljesítményt egyik meccsén sem, és nem is játszik szépen, de a klubfutballban is láthattuk már, hogy nem feltétlen erre van szükség, ha egy csapat trófeát akar nyerni. Az esti mérkőzés így nem csak a játékosok, hanem a két szövetségi kapitány számára is igazi próbatétel lesz.