Southgate és De la Fuente optimistán várják a foci-Eb döntőjét

Az angol és a spanyol válogatott szövetségi kapitányai, Gareth Southgate és Luis de la Fuente egyaránt bizakodva tekintenek a vasárnap esti, németországi Európa-bajnokság döntője elé. Mindketten hangsúlyozták csapataik készenlétét és a győzelem iránti elszántságukat.

Az MTI beszámolója szerint Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya, nem hisz a tündérmesékben, de az álmok megvalósításában igen. Kijelentette, hogy a csapat minden tagja egészséges és jól felkészült a vasárnap esti mérkőzésre. A motiváció növelése érdekében a játékosoknak olyan képeket mutatott, amelyeken a tömeg az angol rögbi és krikett csapatokat ünnepli a londoni Trafalgar téren.

A spanyolok szövetségi kapitánya, Luis de la Fuente szerint a döntőt apróságok fogják eldönteni, és úgy véli, hogy a fináléba jutott két válogatott a torna két legjobb csapata. De la Fuente hangsúlyozta, hogy tisztelettel viseltetnek az ellenfél iránt, de a győzelemre fognak koncentrálni.

A vasárnap 21 órakor kezdődő berlini döntőben a háromszoros Európa-bajnok spanyolokat tartják a mérkőzés esélyesének, de De la Fuente ezt a szerepet inkább a fogadóirodákra és az újságírókra hagyja. Az angolok számára a döntő külön jelentőséggel bír, hiszen 58 év után nyerhetnek ismét világversenyt, és Európa-bajnokságot korábban még sosem nyertek.

Berlinben, ahol a döntőt megelőző délelőtt enyhe, 17-18 Celsius-fokos hőmérséklet és egy kis eső fogadta a szurkolókat, a futballhangulat csak lassan éledt fel. Az Alexanderplatzon a korai órákban még csak néhány spanyol mezes drukkerrel találkozhattak az emberek, de ahogy a nap haladt előre, egyre több focirajongó bukkant fel a város különböző pontjain, a múzeumnegyedtől kezdve a Reichstag környékéig.

A várható kezdőcsapatok a következők:

Spanyolország: Simón – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz – Yamal, Olmo, N. Williams – Morata. Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo, Rice, Trippier – Foden, Bellingham – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

A mérkőzést a M4 Sport közvetíti élőben, és percről percre szöveges tudósítást is olvashatnak az Indexen. A döntőt a berlini Olimpiai Stadionban rendezik, ahol a francia Letexier lesz a játékvezető.

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!

A vasárnap esti Eb-döntő előtt Spanyolország a bukmékerek egyértelmű favoritja, mivel a tornán eddig mind a hat eddigi mérkőzését megnyerte, miközben 13 gólt lőtt 108 próbálkozásból. Anglia ezzel szemben csak négy összecsapáson tudott győzni, mindössze 66 lövést tudott leadni, és alig több mint feleannyiszor talált be, mint ellenfele.

A FIFA-rangsorban Spanyolország a 8., míg Anglia az 5. helyen áll jelenleg. A spanyolok eddig 12-szer szerepeltek labdarúgó Eb-n (első 1964-ben), míg az angolok 11-szer (először 1968-ban). Spanyolország 1964, 2008 és 2012-ben megnyerte az Európa-bajnokságot, míg az angolok 2020-ban játszottak döntőt.

A mérkőzés előtt az újdonsült brit miniszterelnök, a munkáspárti Keir Starmer azzal az ötlettel játszadozik, hogy Anglia győzelme esetén szabadnapot adna a honfitársainak, ezzel feldobva a Spanyolországgal szembeni, fizetett ünnepnapok számában mutatkozó gyenge eredményt. Madrid ebben 14:8 arányban vezet.

A végső győztes vasárnap este 9 órától derül ki Berlinben. Talán a látványosság elvonja majd a házigazda Németország szurkolóinak figyelmét, akiknek még mindig fájhat a spanyolok elleni negyeddöntős kiesésük.

A berlini döntőn Vilmos herceg és VI. Fülöp király is ott lesz, de a tervek szerint a helyszínen követi a meccset Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, Frank-Walter Steinmeier német elnök, Keir Starmer brit miniszterelnök és Pilar Alegría spanyol sportminiszter is. Fülöp király a meccs után – a végeredménytől függetlenül – az öltözőben szeretne köszönetet mondani és gratulálni a spanyol válogatottnak.

Egy 18 éves fotó került elő a vasárnap esti Eb-döntő előtt az angolok szövetségi kapitányáról, Gareth Southgate-ről és a spanyol válogatott szélsőjéről, Jesús Navasról. Southgate utolsó meccsét profi játékosként a 2006-os UEFA-kupa döntőjében játszotta a Middlesbrough csapatában. Az ellenfél a Sevilla volt, amely jobb szélén egy 20 éves tehetség rohamozta az angol klub kapuját: Jesús Navasnak hívták. Navas ma már 38 éves, és valószínűleg pályafutása utolsó nemzetközi tornáján szerepel a spanyol válogatott keretében. Vasárnap este ismét Southgate lesz az ellenfél, csak épp utóbbi már a kispadról irányítja az angol válogatottat. A 2006-os UEFA-kupa döntőt Navas csapata, a Sevilla nyert meg 4-0-ra. Kérdés, hogy Southgate edzőként vissza tud-e vágni.