A Tichy mosoda története

Közel száz éve, hogy a Tichy család tisztítója megnyitotta kapuit Budapest szívében, a VIII. kerületi Bródy Sándor utcában. A méregzöld cégér alatt ma is a harmadik generáció, Tichy Andrea és ikertestvére, Ildikó fogadják a vendégeket.

A mosoda alapítója Tichy Dezsőné volt, aki az első üzletet a Vármegye utcában nyitotta meg 1930-ban. A háború idején a nagymama és második férje, Fröhlich Mátyás több embert is elbújtattak a tisztító pincéjében, amiért később megkapták a Világ Igaza díjat, ami a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés.

Az államosítás után csak 1953-ban tudtak újra nyitni, már a jelenlegi helyszínen. A családi vállalkozásban a nagymama 80 éves koráig dolgozott, és a szülők is itt ismerkedtek meg. Az ikrek, Andrea és Ildikó emlékeznek vissza, hogy a 70-es, 80-as években milyen élet volt az utcában, ahol a Magyar Rádió egykori székháza is található volt.

A Tichy mosoda híres vendégeket és történelmi ruhadarabokat is látott vendégül. Gobbi Hilda a Bajor Gizi Színészmúzeum ruháit, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Gödöllői Királyi Kastély függönyeit is ide hozták tisztításra. Batthyány Lajos átlőtt kabátjának tisztításával is megbízták őket, valamint honvédkabátok és különféle gyűjtői darabok is megfordultak már a mosodában.

A mai napig politikusok, előadóművészek és közéleti szereplők ruháit frissítik fel, és a szakma változatossága miatt sosem válik unalmassá. A különböző anyagokból készült ruhák, mint például a bőrbetétes zakók, különleges kihívást jelentenek a tisztítás során.

A családi vállalkozás jövője egyelőre kérdéses, de Andrea lánya, a 25 éves Simona már a Bank Centerben lévő felvevő üzletet vezeti, és az unokatestvérek is besegítenek az átszállításban. Simona szerint a sors eddig mindig megoldotta, hogy az üzlet tovább éljen.

A Tichy mosoda népszerűségét jól mutatja, hogy Havas Henrik egy alkalommal egy jegyzetében azt javasolta, hogy a mosoda tulajdonosát kellene kinevezni a Krónika rovatvezetőjévé, mivel ő már mindenkinek tisztította a ruháját. Ez a javaslat akkoriban nagy botrányt kavart.