Kádár János sírjának megdöbbentő története

Viszontagságos sors jutott Kádár János és felesége sírjának, amelyet 35 évvel ezelőtt, 1989. július 14-én helyeztek örök nyugalomra, és amelyet 17 évvel ezelőtt ismeretlen tettesek fosztottak meg a néhai pártfőtitkár koponyájától és feleségének arany urnájától.

Kádár Jánost, Magyarország egykori vezetőjét állami ceremóniával temették el a Fiumei úti sírkertben, felesége, Kádár Jánosné Tamáska Mária urnáját pedig a férje sírjában helyezték el. A síremlék ellen több támadás is érte az évek során. 2000 novemberében egy asszony festékkel fújta le a sírt, majd 2007-ben ismeretlenek a sírkertben Kádár koponyáját és csontvázának egy részét lopták el, valamint felesége urnáját is eltulajdonították. A sírra és a Munkásmozgalmi Pantheon falára rágalmazó feliratokat festettek.

A nyomozást a VIII. kerületi rendőrkapitányság kezdte, de később a Budapesti Rendőr-főkapitányság vette át. A helyszínelők megállapították, hogy a sírt május elsején, éjjel egy óra után nyithatták fel. A temetőőrök ekkor még épnek találták a sírhelyet. A rendőrség kiterjedt nyomozást folytatott, több mint hatszáz embert hallgattak ki, de az elkövetők nyomára nem bukkantak, és az eljárást 2007. november 29-én megszüntették.

Az elkövetők kilétét illetően több összeesküvés-elmélet is felmerült, például hogy a csontokat egy skandináv neonáci csoport rendelte meg, vagy hogy a szélsőjobboldal politikai céllal törte fel a sírt. Egyesek szerint a koponya már sosem kerül vissza, mivel Kádár csontritkulásban szenvedett, és a csontok elporladtak. Egy médium állítása szerint egy Németországban élő idős férfi bérelt fel embereket a sírrablásra.

Mivel Kádáréknak nem voltak egyenes ági leszármazottaik, a kegyeletsértés vétsége nem üldözhető magánvádra, így a rongálás miatt indult büntetőeljárás sem vezetett eredményre. A 2013-as új Büntető törvénykönyv alapján a sírrablásért három évig terjedő szabadságvesztés adható, de az elévülési idő miatt Kádár sírrablóit ma már nem lehet felelősségre vonni.

A síremlék végül megmenekült a felszámolástól, miután a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság védettnek nyilvánította, így a sírhely fennmaradását biztosították.