Folytatódik a vízosztás a nagyobb vasút- és autóbusz-állomásokon

A harmadfokú hőségriasztás meghosszabbítása miatt a MÁV-START továbbra is palackozott vizet oszt a budapesti és vidéki nagyobb vasútállomásokon, valamint a Volánbusz is ásványvizet biztosít bizonyos autóbusz-állomásokon.

A MÁV Csoport bejelentése szerint a hőségriasztás július 18-ig tartó meghosszabbítása kapcsán a MÁV-START naponta 10 és 17 óra között palackozott vizet oszt a budapesti főpályaudvarok peronjainál és a nagyobb vidéki vasútállomásokon az ügyfélszolgálatoknál, valamint a pénztárakban. A vízosztás helyszínei között szerepelnek többek között a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvarok Budapesten, továbbá Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Szeged, Szolnok, Győr, Pécs, valamint több más vidéki város állomásai is. Emellett a tapolcai, zalaegerszegi, veszprémi, celldömölki, békéscsabai, kecskeméti, nagykanizsai, siófoki, fonyódi állomásokon is kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók.

Az ásványvizet a vasúttársaság a készlet erejéig és mindaddig osztja, amíg a hőségriasztás ezt szükségessé teszi. A MÁV arra kéri az utasokat, hogy elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy más szomjoltó folyadékkal induljanak útra.

A Volánbusz a következő héten munkanapokon 12 és 14 óra között oszt ásványvizet a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú autóbusz-állomásain, így Békéscsabán, a Népliget autóbusz-állomáson Budapesten, valamint több más városban, mint például Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg.

Az extrém hőség hatása a vasúti szolgáltatásokra is kiterjed, a MÁV Zrt. szerint a légjavító-berendezésekkel felszerelt régi szerelvények nagyobb eséllyel hibásodnak meg, ami jelentős kellemetlenséget okozhat az utazóknak. A vasúttársaság minden erőfeszítést megtesz a vasúti közlekedés zavartalanságának és az utazás komfortjának biztosítása érdekében, de a klímaberendezések hatékonysága nem mindenhol kielégítő.

A MÁV kommunikációjában hangsúlyozza, hogy az egészségügyi szempontból érzékeny utasoknak érdemes elkerülni az utazást a kritikus hőségi periódusok alatt, és ha lehetséges, válasszák a Volánbusz klímás járműveit. A vállalat karbantartó szakemberei folyamatosan dolgoznak a hibák és meghibásodások minimalizálásán, hogy biztonságos körülményeket teremtsenek az utasok számára.

A közlemény felhívja az utasok figyelmét, hogy mindig elegendő ivóvízzel induljanak útnak, és kerüljék a napközbeni utazásokat, amikor a hőség a legintenzívebb. A MÁV üzemirányítói rendszeresen reagálnak a szélsőséges időjárási körülményekre, és szükség esetén sebességkorlátozásokat vezetnek be a biztonságos közlekedés érdekében. Azt nem közölték, hogy a vízosztás során milyen márkájú terméket osztogatnak.

A MÁV azt javasolja, hogy a reggeli és esti órákat használják ki az utasok, és az ilyenkor közlekedő vonatokkal utazzanak el. Az újabb gyártású IC-, EC- kocsikban, a többcélú teres bisztró- és prémium kocsikban, valamint a klímás motorvonatokban (FLIRT, KISS, Talent, Uzsgyi, Desiro) a klímaberendezések hatásfoka jellemzően az igényeknek megfelelő.

A vasúttársaság mindezeken felül arra kéri utasait – különösen azokat, akik a hőségre érzékenyek, egészségügyileg veszélyeztetett csoportba tartoznak –, hogy az állami hőségriasztás ideje alatt csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, ha pedig így tesznek, feltétlenül tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, a bevezetett korlátozásokról a MÁV és a Volánbusz weboldalán, a MÁVappban és a MÁVINFORM közösségi oldalán, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál.