Vonatközlekedési fennakadások szerte az országban

Szombat reggel több vonalon is fennakadásokra kell számítani a vasúti közlekedésben, jelentős késések és járatkimaradások nehezítik az utazást.

Leszakadt felsővezeték és meghibásodott biztosítóberendezés okoz gondot a Budapest–Újszász–Szolnok és a Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalakon. A Mávinform tájékoztatása szerint Rákos és Rákoshegy között szünetel a vonatközlekedés, miután a Keleti pályaudvarról Szolnokra tartó reggeli G60-as (3320) vonat a váltókörzetben leszakadt felsővezetéknek ütközött. A vonat nem közlekedett tovább, és csak egy vágányon lehetséges a közlekedés a javítás ideje alatt.

A Budapest–Újszász–Szolnok vonalon jelentős korlátozásokkal kell számolni, több járat kimarad, és a vonatok hosszabb menetidővel közlekednek. Szolnok felől a vonatok csak Rákoshegy állomásig közlekednek, onnan indulnak vissza Szolnokra, a köztes szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A Keleti pályaudvar és Rákos között a hatvani, miskolci vonatokat használhatják az utasok, míg a Keleti pályaudvarról Békéscsabára 6:10-kor induló Békés InterCity (7400) kerülő útvonalon, Cegléd és Szolnok érintésével közlekedik. Emellett a vasúti bérleteket és jegyeket elfogadják a BKK 168E buszjáratain is.

Cegléd és Abony közötti biztosítóberendezés meghibásodása miatt az egyik vágányon korlátozottan közlekednek a szerelvények, a másik vágányon pedig vágányzár van. Emiatt a Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon akár 30-50 perccel is megnőhet a vonatok menetideje, és további vonatkimaradásokra kell számítani.

A debreceni Cívis InterRégió vonatok csak Szolnok és Debrecen között közlekednek, a további szakaszon az utasok az InterCity vonatokat vehetik igénybe, amelyek megállnak Abony állomáson is.

A nemzetközi vonatközlekedésben is akadályokba ütköznek az utasok, több nemzetközi vonat kerülő útvonalon közlekedik, Rajka érintésével. A Nyugati pályaudvarról Prágába 5:30-kor induló Metropolitan EuroCity (EC 280) a mai napon nem közlekedik. Továbbá a Nyugati pályaudvarról Hamburgba 7:30-kor induló Hungária EuroCity (EC 172) és a Nyugati pályaudvarról Varsóba 8:12-kor induló Báthory EuroCity (EC130) is kerülő útvonalon közlekedik. Rajka felől, kerülő útvonalon érkezik Magyarországra Breclav, Pozsony felől a Metropol EN vonat (EN 477) és a Brno, Pozsony felől a Metropolitan EuroCity (EC 271) vonat. A kerülő útvonalon közlekedő vonatok csak Rajkán állnak meg, így nem érintik Vác, Nagymaros-Visegrád, Szob állomásokat.

A harmadfokú hőségriasztás miatt a MÁV is vizet oszt a budapesti főpályaudvarokon, a nagyobb vidéki vonatállomásokon, valamint a Volánbusz a Népliget buszállomásán és az ország nagyobb buszállomásain – bár ők csak hétköznaponként. Az Alföldön egy-egy helyen akár a 40 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet, míg az északnyugati tájakon pár fokkal lehet csak alacsonyabb. A zivatarokat viharos szél, jégeső és intenzív csapadék kísérheti, ami további kihívások elé állíthatja a közlekedést.