Pikó András szerint Lázár János ajánlata a palotanegyedi lakók kivásárlására irányul

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új kampuszának építése körüli vita tovább folytatódik a kormány és a VIII. kerületi önkormányzat között. Pikó András, a kerület polgármestere szerint Lázár János építési miniszter ajánlata a Palotanegyedben élők kivásárlását célozza.

A Magyar Rádió egykori tömbjében tervezett új egyetemi kampusz építése 2027 szeptemberéig valósulhat meg, a beruházás költsége pedig elérheti a 250-300 milliárd forintot. A Pikó András vezette önkormányzat hiányolja a lakossági egyeztetést, és tavaly változtatási tilalmat vezetett be az építkezés miatt bontásra ítélt épületekre, amit a Kúria később megsemmisített. Egy felmérés szerint a környéken lakók 52 százaléka nem támogatja a beruházást.

Lázár János a környéken lakóknak felajánlotta, hogy az állam felújítja a társasházak homlokzatát, a járdákat, útburkolatokat, és zöldítést végez, valamint vételi ajánlatot tesz azoknak, akiknek lakása a kampusz közelében van. A miniszter szerint a kerület vezetése nem képviseli megfelelően a helyieket, és nem hajlandó megbeszélni a terület fejlesztését.

Pikó András azonban úgy véli, hogy az ajánlatok idő előttiek, és a lakók otthonvesztését célozzák. A kerületi önkormányzat a tervek módosítását, az értékes épületek megőrzését, a Campus funkcióinak csökkentését, és alapos állékonysági vizsgálatok elvégzését tartja szükségesnek.

A polgármester szerint előbb kellene a bontások és építkezések következményeit bemutató statikai vizsgálatok eredményeit látni, és csak ezután érdemes kompenzációról tárgyalni. Pikó András nyilvánosságra hozott egy levelet is, amelyben több épület megtartását javasolják, és ellenezik a sportcsarnok, fitneszterem és kollégium építését a területen, helyette a történelmi kertek zöldfelületének növelését és további közterület rehabilitálását kérik.