Zivatarok és extrém hőmérsékletek várhatók

Szombaton az Alföldön helyenként a 42 fokot is meghaladó hőmérsékletre kell készülni, míg az északnyugati részeken kissé hűvösebb idő várható. A délutáni óráktól zivatarok kialakulására kell számítani, amelyeket viharos szél, jégeső és intenzív csapadék kísérhet.

A hétvégén jelentős hőingásra kell számítani Magyarországon. Szombaton az Alföldön a hőmérséklet egyes helyeken akár a 42 fokot is meghaladhatja, míg az északnyugati területeken valamivel enyhébb, 31-35 fok közötti időjárásra lehet számítani. A napos időt csak időszakosan zavarhatja meg erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. A csapadékra elsősorban a déli óráktól lehet számítani, kezdetben a keleti országrészben, majd később a nyugati és délnyugati területeken is kialakulhatnak zivatarcellák, amelyek kelet, északkelet felé haladnak tovább.

A Tisza vonalában és a Tiszántúlon a déli, kora délutáni óráktól, majd a Dunántúlon a délutáni és esti órákban várhatók elszórt zivatarok. Ezeket a zivatarokat viharos szél, helyenként légzuhatagok, jégeső és lokálisan intenzív csapadék kísérheti. A Tiszántúlon a jég átmérője 2 cm alatti, másutt 2-3 cm körüli lehet. A Dunántúl északnyugati részén, illetve az ország északnyugati felében késő estétől heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket akár 90 km/h feletti széllökések, nagyobb méretű jég és felhőszakadás is kísérhet.

A zivataroktól függetlenül is élénk széllökésekre kell számítani, a Dunántúlon az északnyugatira forduló szél kíséretében. A csúcshőmérsékletek nagyrészt 35 és 40 fok között alakulnak, de északnyugaton többnyire csak 31-35 fok valószínű. Késő este 23 és 32 fok közötti hőmérsékletekre lehet számítani.

A hőség mellett a napozással is nagyon vigyázni kell szombaton: extrém magas, 8,6-os erősségű UV-sugárzás várható.

Vasárnap a sok napsütés mellett fátyolfelhőkre, valamint magasra tornyosuló gomolyfelhőkre is számíthatunk, utóbbiakból reggel főként északon, napközben másutt is kialakulhatnak elszórtan záporok, zivatarok. Megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcsérték az ország északnyugati, nyugati részén 30 és 35, másutt 35 és 40 fok között valószínű.

A következő napokban csak tovább romlik a helyzet, már ami a hőséget illeti: délen már 42 fok is várható, miközben az éjszakák sem hoznak frissülést, főleg a nagyvárosokban trópusi éjszakákra kell készülnünk!

12 megyében még mindig harmadfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt.

Hőterhelés

Egyre kevésbé bírja a keringési rendszerünk az egyre extrémebb igénybevételt, a kialvatlanságot, a kimerülést. A felforrósodó lakások, utcák egyre elviselhetetlenebbek. Egyre gyakrabban jelentkezhetnek hőgörcsök, hőkifáradás, és sajnos, az életveszélyes hőgutára is fokozottan figyelnünk kell a következő napokban.

Különösen figyelnünk kell az időjárásra egyébként is érzékenyekre, idősekre, kisgyerekekre, várandósokra, betegekre, frissen műtöttekre, stresszes, túlterhelt emberekre.

Meg kell oldanunk minden eszközzel a folyamatos hőterhelés hosszabb idejű megszakítását: klimatizált helyen huzamos tartózkodással, akár klimatizált lakásban élő rokonokhoz költözéssel, hideg vizes fürdéssel, folyamatos borogatással, ventilátoros belső légkeringetéssel.

És fokozott figyelem, mindenki irányába: szomszéd, rokon, munkatárs, utcai rosszullétek, és nagyon fontos, hogy háziállatainkra is legyünk tekintettel!